Bästa svenska herrinsatsen på JVM sedan 1993
Fyra svenska bland de nio främsta summerade herrarnas start på JVM under tisdagen. Kvartetten Danielsson, Ersson, Anger och Gisselman får leta 28 år bakåt i historieböckerna för att hitta en bättre laginsats på ett JVM.
Mathias Fredriksson, Lars Carlsson och Tobias Fredriksson. Så hette trion som år 1993 stod för den senaste JVM-insatsen på herrsidan i högre rang än den som presterades under de inledande sprinttävlingar i tisdags. Med Emil Danielsson som succéman på bronsplatsen följde George Ersson, Edvin Anger och Truls Gisselman alla inom de 9 främsta åkarna.
—De är alla otroligt intressanta grabbar. Alla vill framåt, de finns inga begränsningar och de utmanar ständigt varandra till att bli bättre, säger juniorlandslagstränaren Andreas Domeij som har följt kvartetten sedan han tillträdde sin tjänst i maj.
Med stor kontroll avverkade samtliga svenskar sina respektive kvartsfinaler innan Anger och Gisselman med liten marginal åkte ut i semifinal. I finalen utmanade Ersson den finske slutsegraren Niilo Moilanen länge och väl innan svensken både föll och bröt staven och istället fick se Danielsson gå in till medaljplats som trea.
—Samtliga utmärker sig i sina respektive heat med smart och ledande åkning. Jag tror att Ersson hade utmanat Moilanen om segern utan fallet, säger Domeij.
När juniorlandslagstränare Domeij beskriver svenskgänget är det olikheterna som skapar styrkorna.
—De har stora skillnader sinsemellan med olika egna exceptionella egenskaper. Vi har pratat mycket om att hjälpas åt att härma varandra för att lära av den andres styrka.
Och när Andreas Domeij ska beskriva var och en ur topp 9-kvartetten med ett par ord:
Emil Danielsson: Har fantastiskt kapacitet med högt uppmätta värden och samtidigt en otrolig topphastighet, han kan åka fort.
Edvin Anger: Inte byggd som en traditionell skidåkare, väldigt grov med en ladugårdsdörr till rygg. Enormt kraftfull.
Truls Gisselman: Extremt snabb i rörelser trots lång kropp, åker energisnålt.
George Ersson: En modern skidåkare, har spelat fotboll på elitnivå till 16 års ålder. Otrolig kroppskontroll till skillnad från många andra skidåkare, kroppskontrollen kan närmast liknas vid en yogainstruktörs.
Idag, fredag fortsätter JVM med distanstävlingar i fristil och med nya chanser till svenska framgångar, både för juniorerna och U23-åkarna.
—Jag skulle inte säga att vi är ett sprintbetonat gäng, vi kan prestera på distans också. JVM är alltid tufft men vi hoppas få in någon topp 10 och drömmer om topp 6. Självklart skulle den första JVM-medaljen på herrdistans sedan Jens Burmans silver i Val di Fiemme 2014 smaka gott, säger Domeij.
2023-01-02
2021-02-12