
Ett lärorikt utbildningsår
Pandemin har påverkat skidsäsongen negativt på många sätt, men den har också öppnat dörrar och nya erfarenheter. När vi nu närmar oss våren och summerar säsongens utbildningsverksamhet kan vi konstatera att vi utbildat fler och mer än tidigare år!
Tränarutbildningarna inom skidförbundets längdverksamhet var delvis i ny kostym inför året och några utbildningstillfällen kunde genomföras i fysisk form innan Covid-19 satte stopp för resor och fysisk samvaro.
Under hösten lanserades den helt webbaserade Introduktionsutbildningen för längdskidor, en utbildning som deltagaren gör på egen hand utifrån egna förutsättningar. I skrivande stund har över 400 deltagare anmält sig till utbildningen vilket är en fantastisk siffra ett första år.
Vi hade tidigt målsättningen att i första hand inte ”ställa in – utan ställa om” planerade ledarutbildningar. Tack vare duktiga och flexibla utbildare och digitala verktyg såsom breakoutrooms, mentimeter och praktiska hemuppgifter kunde vi genomföra anpassade utbildningar enligt grundplanen.
Utvärderingarna vittnar om att det inte blev ”som vanligt”, men långt mycket bättre än vad många förväntat sig. Mycket går att genomföra digitalt, främst när det gäller teoretiska moment. Praktiska delar går att genomföra på egen hand med hjälp av tydliga instruktioner. Däremot missas ”fika-snacket” och det viktiga utbytet som naturligt sker vid fysiska möten. Möjlighet till feedback och reflektion som sker i samvaro med andra kan också vara utmanande att lösa digitalt.
Antalet ledare som genomfört något av våra stegutbildningar, från barnledare till junior/seniortränare eller skidcoacher, uppgår säsongen 2020/21 till totalt 284 deltagare, vilket är en ökning från med 35 % från föregående år.
Då pandemin satte käppar i hjulet för fysiska besök ute bland landets skidföreningar ställde vi om till digitala webbinarier, utifrån olika teman och riktade till olika målgrupper. Ett smörgåsbord av olika områden, alltifrån hur man arrangerar skidskola för barn, skidteknik, idrottspsykologi och individualisering av träning har erbjudits. Webbinarierna lockade en imponerande siffra av drygt 1900 deltagare fördelat på arton tillfällen. I detta format har vi kunnat nå ut med viktiga budskap och riktlinjer, såsom utvecklingsmodellen Blågula vägen men också fortbildningstillfällen samt kortare inspirationsföreläsningar.
Coronakrisen har helt klart påskyndat digitaliseringen och behovet av funktionella verktyg och platser att kunna mötas och utbildas digitalt. Vi har fått nya insikter kring digitalt lärande, vad som fungerar bra och vad vi behöver utveckla. Genom det digitala formatet kan vi nå fler, men det fysiska mötet är fortsatt väldigt värdefullt då det sker ett viktigt lärande i mötet mellan människor. Vi ser framför oss en blandning av digitala och fysiska utbildningsformat – där digitala verktyg skapar tid och utrymme för viktigt utbyte och diskussioner i framtida utbildningar. Resan mot framtidens utbildningar har bara börjat!
Här kan ni läsa mer om våra utbildningar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Har ni frågor om utbildningsverksamhet? Här finns våra kontaktuppgifter. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2023-01-02
2021-03-25