VM-guld till Linn Sömskar

När VM på rullskidor inleddes i idag i Italien blev det svensk succé direkt. Linn Sömskar tog revansch på ryskan Natalia Nepryaeva från VM för två år sedan och vann fristilsloppet över 10 km med 10,5 sekunders marginal ner till Nepryaeva.

Linn tog kommandot direkt från start och efter det första av de tre varven var hon 12 sekunder före. En marginal som hon nästintill kunde hålla hela loppet. Det blev ryskt även på tredje plats genom Mariya Istomina som var 23,2 sekunder efter Linn.

I herrarnas seniorklass gjorde Alfred Buskqvist ett stabilt lopp och slutade på en åttonde plats. Buskqvist var 43,8 sekunder efter italienaren Matteo Tanel som vann. Norrmannen Amund Korsaeth ledde länge loppet men orkade inte riktigt hela vägen och slutade till sist på en andra plats, 6,2 sekunder efter Tanel. Trea blev ryssen Denis Spitsov, 10,1 sekunder bakom. Erik Silfver öppnade loppet starkt men tappade och slutade elva, 1 minut och 22 sekunder efter Tanel.

Det blev väldigt spännande i herrarnas juniorklass där Anton Grahn slutade på en snörplig fjärdeplats, endast var fyra tiondelar från medalj. Anton låg länge tvåa i loppet men tröttnade på slutet och fick se sig passerad av två åkare. Ludvig Berg gjorde även han ett bra lopp och slutade femma, 11,6 sekunder efter Grahn. Vann gjorde ukrainaren Oleksandr Lisohor med 12,3 sekunder före italienaren Aksel Artusi på andra plats. Trea blev Nikita Smirnov från Ryssland, 45,6 sekunder efter Lisohor. Malte Jutterdal hade en tyngre dag på rullskidorna och slutade på en 22:a plats, 3 minuter och 13 sekunder efter segraren.

Första års junioren Mira Göransson gjorde ett bra lopp och slutade på en sjätte plats i ett startfält där de flesta är flera år äldre. Mira var 1 minut och 19 sekunder efter Hana Mazi Jamnik från Slovenien som vann.

Resultat damer seniorer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Resultat herrar seniorer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Resultat damer juniorer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Resultat herrar juniorer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Imorgon eftermiddag fortsätter tävlingarna i Italien med supersprint. Tävlingarna startar 17.00.