BlåGula vägen – Utvecklingsstadierna
I vår utvecklingsmodell – BlåGula vägen beskrivs de olika utvecklingsstadierna. Dessa stadier beskriver hur utvecklingen av en skidåkare kan se ut från barn till ungdom och vidare mot junior och senior.
Syftet med indelning i stadier är att beskriva hur träningen och verksamheten bör anpassas utifrån ålder och nivå. För det gäller ju att försöka ha ”rätt verksamhet i rätt ålder” – eller hur?!
I BlåGula vägen kan du läsa om respektive stadier:
- Rekommendationer av träning
- Inriktning på ledarskapet
- Stödmaterial
- Utbildning
- De aktivas holistiska utveckling
- Fysiologisk träningsbarhet
- Tävlingsrekommendationer
I basen av utvecklingsmodellen finns lek- ( upp till 9år) och grundstadiet (9–12år). Här handlar det om att skapa förutsättningar för ett livslångt intresse för längdskidåkning.
I nästa steg, uppbyggnadsstadiet (ca 13–16år), skapas fysiska förutsättningar för ett livslångt idrottande. I senare delen av uppbyggnadsstadiet kan träningen för den som siktar mot att prestera i skidspåret bli mer fokuserad. Detta innebär inte att individen behöver välja att satsa på längdskidor som enda idrott, men däremot krävs en tillräckligt hög fysisk aktivitetsnivå varje vecka för att den fysiska kapaciteten ska vara tillräckligt utvecklad när träningsdosen ökas.
I förprestationsstadiet (ca 16–19 år), när ungdomen har nått junioråldern, blir träningen allt mer fokuserad på prestation. I prestationsstadiet (ca 20år och uppåt) befinner sig de längdåkare som verkligen vill satsa mot att nå eliten.
Genom utvecklingsstadiet Skidor hela livet finns möjlighet för alla som önskar att vara en del av längdskidåkningen, oavsett ålder, tidigare erfarenheter eller ambitionsnivå. Här finns alla som är nyfikna på hur de ska kunna fortsätta utvecklas som skidåkare, men framför allt gillar att träna och vill vara en del av gemenskapen i föreningen.
Här finns exempelvis 17-åringen som bestämmer sig för att inte gå in i en elitsatsning, men vill fortsätta tävla. Den före detta elitidrottaren som vill fortsätta hålla sig i form, eller den nyfrälste 50-åringen som upptäckt glädjen med att träna tillsammans med andra i en förening.
Oavsett vilket utvecklingsstadium man befinner sig på bör det stimulera till ett livslångt fysiskt aktivt liv vilket är bra för hälsan ända upp i ålderdomen. Snöstjärnorna och pilarna i utvecklingsmodellen symboliserar att det bör finnas en rörlighet och möjlighet till förflyttning mellan utvecklingsstadierna, exempelvis kan nittonåringen som för tillfället tappat motivation till egen skidsatsning, ändå vilja vara kvar inom skidåkningen och känna glädje som ledare och förebild för yngre i föreningen.
Kom ihåg! ”Oavsett vilket utvecklingsstadium aktiva befinner sig på bör träningen stimulera ett livslångt aktivt liv.”
Läs mer och ladda ned uppdaterad version av Blågula vägen
Vill du beställa en tryckt upplaga av Blågula vägen?
Skicka din beställning till order@skidor.com. Kostnad 50 kr/styck.
Frågor och funderingar kontakta våra längdkonsulenter:
Anders Strid – Norrland
anders.strid@skidor.com
Telefon 070-271 44 39
Anki Danielsson – Mellansverige
anki.danielsson@skidor.com
Telefon 070-266 56 76
Robin Isbring – Södra Sverige
robin.isbring@skidor.com
Telefon 070-301 53 13
2024-10-03
2021-10-21