Ta chansen att göra klart barmarksarbetet innan säsongstart
Om det inte redan är gjort så är det hög tid att göra det nödvändiga barmarksarbetet som möjliggör ett bra mottagande av både natursnö och tillverkad snö.
För en del anläggningar kan det vara försent att tänka på barmarksarbete om snön redan börjat att falla för säsongen, men för de flesta så finns det fortfarande lite tid kvar.
Oftast rör det sig om årligt återkommande åtgärder som att slå gräs och röja sly som vuxit upp under sommar och höst. Genom att slå och ta bort gräs och undervegetation kan tjälen gå ned i marken snabbare och snön kan lägga sig direkt på backen utan att stänga in ett isolerande lager med luft mellan mark och snö.
Att klippa gräs och slå undervegetationen får ned tjälen i backen fortare och får snön tätt mot marken utan att stänga in stora mängder luft.
Den breda spårgatan kring löpspåret som krävs för både klassiska och fristilsspår i vinter behöver också tas fram. Tunnlar med träd och grenar som stänger luftrummet ovanför spårgatan är varken bra för natursnö eller för snösprutning.
Stora grenar som hänger över och hindrar snö att nå spårbädden kapas med grensåg; grangrenar kapas några centimeter ut från stammen för att inte trädet ska ta vidare skada.
För de anläggningar som sprutar snö finns det inga kvistar eller årsskott som är för små för att tas bort. Även den tunnaste kvisten kan byggas på av snösprut så att den tillslut ser ut som en stor båtfender. När det sen blir mildväder orsakar smältdroppet en oproportionerligt stor barmarksfläck under den späda kvisten.
Även den minsta kvisten kan ge stora avtryck både vid snösprutning och snösmältning...
Tänk även på att röja det sly och såga ned de slanka träd som till synes kan vara långt från spårgatan, men som ändå skulle kunna tyngas ned av snö och böja sig ut och knäckas över spårbädden. Det här gäller speciellt om du tillverkar snö med fläktkanoner där "snövindarna" tenderar att dra åt sig just dessa träd som magneter.
Schematisk bild som visar på varför slanka träd som till synes står långt bort från spårbädden kan behövas sågas bort innan säsongen. Ett knäckt träd som begravs av tillverkad snö är inte roligt att tugga igenom med pistmaskinsfräsen...
En del jobb kan kräva maskinhjälp, såsom nedgrävning av dräneringar eller utjämning av spårbädden. En jämn spårbädd minskar behovet av mängd snö för att få en jämn preparering samtidigt som det underlättar stort för pistmaskinsföraren eller spårprepareraren om den vet att underlaget är plant och att inte snö kan dölja eventuella hinder. Dräneringar och ledning av vatten är extra viktigt längs backar och i botten av svackor där vatten vill korsa spårbädden.
Dräneringar och avledningar av vatten förhindrar att snön undermineras av smältvattenfloder under mildperioder
Med ett bra barmarksarbete ger ni er anläggning de bästa förutsättningarna för både natursnö och tillverkad snö. Lycka till!
Har du anläggningsfrågor kring längd- och rullskidor, stort som smått, tveka inte över att kontakta anläggningskonsulent Jonas Braam på telefon 0733-223222 eller mejl Jonas.Braam@skidor.com Öppnas i nytt fönster.
2023-01-02
2021-10-21