Tävling på ungas villkor
Det mest väsentliga med en tävling för barn är glädjen och att barnet får med sig en positiv känsla som leder till fortsatt intresse för längdskidåkning. Hur kan vi tillsammans bidra till det?
En ny syn på träning och tävling - är en av ”utvecklingsresorna” i Riksidrottsförbundets Strategi 2025 och ett av målen i Svenska Skidförbundets Strategi 2026. En ny syn på tävling handlar i första hand om att lyssna på vad våra barn och ungdomar verkligen tilltalas av och erbjuda tävlingsformer som de önskar. Tävlingar som är välkommande, tillgängliga och stimulerar långsiktigt idrottande.
Att åka en skidtävling är en av alla möjligheter till skidåkning. Tävlingsdagen är en totalupplevelse med allt från att uppleva nya miljöer och tävlingsbanor, möjligheten att träffa nya kompisar från andra föreningar, lek och aktivitet i samband med tävlingen, resan dit eller den där riktigt goda matsäcken.
Oavsett vad en tävling kan ge är det självklart att barn och ungdomar inom längdskidåkningen själva väljer om de vill tävla eller inte, alla har en plats oavsett vilket val de gör.
Kanske är det så att vi tillsammans behöver ändra förhållningssätt kring vad tävling är för att vi ska ge chansen till fler barn att få vara med i den härliga tävlingsgemenskap som finns?
Västerås Skidklubb upplevde att flera barn kände osäkerhet till att ställa upp i en tävling och därför började föreningen fundera över vad de kunde göra för att stötta och avdramatisera tävlandet.
-Vi bestämde oss för att anordna fler träningstävlingar, vilket ger förutsättning att få uppleva tävlingar i mindre skala och med möjligheten att åka med eller utan tidtagning, berättar Jessica Mogren barn – och ungdomsledare i Västerås SK.
För att göra tävlandet än mer naturligt köpte föreningen in nummerlappar till varje barn, med barnets namn tryckt på nummerlappen, vilket fick flera positiva effekter.
-Sedan nummerlapparna delades ut har de använts på samtliga träningar. Det har skapat en fantastisk gemenskap och tillhörighet mellan grupperna, då alla nu kan nämna varandras namn. Dessutom kan vi på ett naturligt sätt inkludera tävlingsmoment i träningsverksamheten, så det här har verkligen lett till flera positiva saker, fortsätter Jessica.
För att alla barn och ungdomar ska fokusera på sin egen utveckling redovisas inga tider, utan alla får se sin egen tid och kan då jämföra med sig själv tidigare tillfällen.
-Vi märker nu ett ökat sug efter tävling och våra ungdomar vill även åka på större tävlingar utanför distriktet, vilket är jättekul. Det har även lett till en ökad lagkänsla. I mitten på december åker vi till Orsa på läger och självklart är nummerlapparna med dit, avslutar Jessica.
Fler tips kopplat till tävling för unga:
Tävling för gynnsam utveckling - motoriska moment i tävling
Framförallt för de yngsta, barn upp till och med 8 år.Varierat tävlingsutbud i skiddistriktet
Studier bland ungdomar visar att favorit tävlingsformen varierar stort samt att många av våra ungdomar önskar en större variation i utbudet. Så ska vi nå så många som möjligt krävs det att vi erbjuder det smörgåsbord av tävlingar vi faktiskt har.- Vuxnas beteende i samband med tävling
Vad vuxna premierar och fokuserar på smittar av sig på barn och ungdomar. Så tänk på hur ni hejar och vilka frågor ni ställer före och efter en tävling. - Progression i tävling precis som i träning
Precis som Västerås SK berättar om är det bäst att påbörja tävlande i sitt närområde – föreningen och sen succesivt testa större tävlingar. Det gäller oavsett ålder. Dessutom är det positivt att ha nya utmaningar att se framemot.
Hur Västerås SK jobbade med tävling för unga var ett exempel här finns ytterligare inspiration:
- Fartfylld stafett i Göteborg - länk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Reportage från Mora Pinglan och Järpenspelen - länk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tävlingsglädje genom "Kaos-stafetten" i Vårby IK:
I Blågula vägen, längdskidåkningens utvecklingsmodell kan ni läsa mer om tävling för unga, här finns även en film om tävling på barns villkor. V
isa den gärna för föräldrar och ledare i er förening, och fundera samtidigt vad ni kan göra för att inkludera fler i tävlingsgemenskapen.
Arrangerar ni en tävling som är populär hos barn och ungdomar? Hör gärna av er, så delar vi det gärna när möjlighet finns!
Kontakta Jenny Limby: jenny.limby@skidor.com Öppnas i nytt fönster.
2023-01-02
2021-12-02