Svenska längdlandslaget och alpina landslaget köper biobränsle av SAS
Det svenska längdlandslaget och det alpina landslaget köper biobränsle av SAS motsvarande alla deras flygresor inom Skandinavien som en del av deras hållbarhetsarbete.
De två svenska landslagen förnyar nu sina partnerskap med SAS och köper ytterligare biobränsle, något som reducerar de klimatpåverkande utsläppen med upp till 80 procent.
– Klimatfrågan engagerar alla som arbetar kring längdskidlandslaget och de senaste åren har vi satt ännu större fokus på att minimera våra avtryck. Därför är vi enormt tacksamma att SAS har skapat en modell där vi kan ersätta fossila bränslen med biobränsle. Denna investering, tillsammans med vårt arbete att skapa hållbara arrangemang, är ett steg för oss att bidra till minskade utsläpp, säger Malin Westhed, marknadschef på Svenska Skidförbundet, längd.
– Vår landslagsverksamhet kräver i dag snabba förflyttningar över stora avstånd, där flyget ofta är det bästa alternativet. Vi letar ständigt efter möjligheter att minska utsläppen från vår verksamhet, men vill också vara med och bidra till omställningen i branscher som ligger oss nära. Tack vare vårt samarbete med SAS och Vattenfall kan vi nu få vara med och bidra till ett minskat utsläpp och en fortsatt forskning och utveckling av framtida rese- och transportmöjligheter, säger Kalle Olsson Bexell, marknadschef Alpint.
Sedan 2019 har alla som flyger med SAS haft möjlighet att köpa biobränsle. SAS strävar efter att vara ledande inom hållbart flyg och arbetar hårt för att minska utsläppen. Det gör SAS till exempel med moderna och bränsleeffektiva flygplan och genom att använda mer hållbara flygbränslen.
– Vi är otroligt stolta över att längdlandslaget och alpina landslaget väljer att fortsätta köpa biobränsle av oss. Det är glädjande att de svenska skidåkarna vill vara delaktiga i omställningen till ett mer hållbart sätt att resa. SAS har sedan länge ett samarbete med förbundet och är stolta över att flyga landslagsstjärnor till både tävlingar och träningar. Förhoppningsvis blir fler inspirerade att följa deras exempel, säger Karl Sandlund, kommersiell direktör, SAS.
SAS gör ingen vinst på bränslet som förbundet köper och det adderas till det biobränsle som SAS redan köper in.
Ökad användning av hållbara flygbränslen som biobränsle är en grundförutsättning för ett mer hållbart flyg och för att SAS ska nå sin målsättning att minska de klimatpåverkande koldioxidutsläppen med 25 procent till 2025.
Fakta om SAS och biobränsle
Jämfört med fossila bränslen, minskar hållbara flygbränslen (t.ex. biobränsle) kraftigt de klimatpåverkande CO2 livscykelutsläppen.
Biobränsle levereras till SAS baserna i Stockholm, Oslo och Köpenhamn, eller till en lämplig flygplats så nära produktionsanläggningen som möjligt.
Regelverket tillåter att upp till 50 procent biobränsle blandas med det fossila bränslet per flygning, något alla SAS flygplan är godkända för.
Vattenfall – Smart Energy partner
Vattenfall har som Smart Energy Partner, stöttat Svenska Skidförbundet i sin strävan att minska sina utsläpp, där föreläsningar, en klimatcoach och upprättande av en fond för klimatfrämjande aktiviteter har upprättats.
2023-01-02
2021-12-20