Nytänkande skidtävlingar för barn och unga
Hur arrangerar vi tävlingar för barn och ungdomar så att så många som möjligt tilltalas av tävlingen? Hur får vi ett positivt klimat fyllt av glädje, kamratskap och utvecklingsmöjligheter? Och vad är det barn och ungdomar allra helst önskar?
Det är frågeställningar som Svenska Skidförbundets längdskidverksamhet arbetar extra med just nu och under säsongen även involverat barn och ungdomar i. Under våren och hösten kommer resultatet av dessa samtal med unga skidåkare presenteras. Resultaten ligger även till grund för en fortsatt utveckling av tävlingsverksamheten för barn och ungdom.
I samtalen fokuseras det extra mycket på vad som är det bästa med en skidtävling och vad en arrangör kan göra för att bidra till det. Vilka tävlingsformer önskar barn och ungdomar och finns de tävlingsformer de inte gillar?
Vid sidan av utvecklingsarbetet sker en mängd härliga initiativ runt om i skidsverige. Ett av dem är årets upplaga av Lilla Östersundsspelen.
Med nya idéer önskade arrangören utveckla tävlingen till en upplevelse där målet var att tävlingsmomenten bara var en del i helheten, en helhet som var förknippad med kamratskap, glädje och utveckling på snö.
Målsättningen var att skapa flera olika upplevelser som bidrog till att så många skidåkare som möjligt kunde få göra det de gillar bäst. Deltagande barn och ungdomar skulle få genomföra flera moment så att de fick med sig många olika minnen att dela med varandra och lockas till ett fortsatt tävlande.
Med hjälp av Svenska Skidförbundets längdkonsulent, inspiration från andra ungdomstävlingar samt egna idéer togs upplägget fram. Ledordet var skidglädje. Arrangören vill inspirera till skidglädje och att tävlingen skulle bli en positiv upplevelse för alla som på ett eller annat sätt upplevde tävlingsdagen - aktiv, anhörig, funktionär eller åskådare.
Resultatet blev dubbla tävlingsmoment under en dag; ”Jämtkrafts tekniksprintprolog” där tekniska färdigheter tränades och utmanades och ”Masstarten” som innehöll både energigivande discotält samt utförsåkningsmoment för att främja balans och mod utför. Deltävlingarna innehöll i sin tur olika segment, i tekniksprinten fanns ett tekniksegment och masstarten innehöll ett utförssegment.
Tillsammans utgjorde båda tävlingarna Lilla Östersundspelen.
Arrangören ville erbjuda en tävling som välkomnade alla, förutom ungdomsklasser fanns öppen klass samt paraklass. För att underlätta för aktiva att umgås med klubbkompisar men också träffa nya kompisar från andra föreningar erbjöds även en aktivitetsyta, där det fanns möjligheten att grilla korv, dricka kokkaffe och lära sig mer om skogen samtidigt som man tog del av tävlingen och hejade på åkarna. Aktivitetsytan arrangerades tillsammans med samarbetspartnern Norra Skog.
Arrangemanget blev en fullträff! Här kan ni ta del av arrangemanget och samla inspiration till kommande tävlingssäsong!
Har ni i er förening eller distrikt goda exempel på tävlingsglädje eller har ni utvecklat tävlingar för att vara mer barn- och ungdomsanpassade? Stort som smått - skicka gärna information och bild, så delar vi det om utrymme finns.
Skicka materialet till Jenny Limby,
jenny.limby@skidor.com Öppnas i nytt fönster.
Här kan ni läsa fler tips om tävling för unga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
2022-03-29
2022-03-29