Tränarutbildning junior och senior
Nytt upplägg, hög kvalité på innehåll och många meriterade föreläsare. Till hösten startar en ny omgång av Tränarutbildning junior och senior inom längdskidåkning.
Är du junior- eller seniortränare i föreningen? Arbetar du på ett skidgymnasium eller skulle du vilja göra det? Då är Tränarutbildning junior och senior en perfekt utbildning för dig. Den behandlar förprestations- och prestationsstadiet i Svenska Skidförbundets utvecklingsmodell Blågula vägen och genomförs vartannat år. Till hösten är det dags igen!
Under den nationella utbildningshelgen i Falun 30 september till 2 oktober startar en ny omgång med ett nytt upplägg. Det nya upplägget består av två fysiska utbildningsträffar på tre dagar och två digitala utbildningsträffar på två dagar samt hemuppgifter som deltagarna genomför däremellan. Utbildningen innehåller dessutom en praktikdel vid exempelvis ett skidgymnasium, skiduniversitet eller testcenter. Pandemin medförde att många utbildningar ställdes om till digitalt och med den erfarenheten har detta upplägg vuxit fram. Utbildningen ska vara mer tillgänglig samtidigt som kvalitén bibehålls och utvecklas.
Vi har intervjuat Mari Svelander, Åsarna IK, som genomförde utbildningen under fjolåret:
Varför ville du genomföra Tränarutbildning junior och senior?
- Mitt syfte var att uppdatera mina kunskaper och utveckla mitt ledarskap. Jag har alltid haft en dröm om att arbeta som tränare med fokus att stötta och vägleda juniorer i deras målsättning som skidåkare men också som individ.
Vad tycker du om utbildningen?
- Den motsvarade helt klart mina förväntningar. Det är en omfattande utbildning som berör många delar i tränarskapet för juniorer och seniorer.
Hur var upplägget?
- Upplägget blev bra utifrån de förutsättningar som den rådande pandemin gav oss. Det funkade helt klart att vissa delar blev digitala, framförallt de teoretiska delarna och det upplevdes effektivt. Sedan var det trevligt och givande att ses fysiskt för samtal och erfarenhetsutbyte. Jag upplevde att de praktiska passen gav mer på de fysiska träffarna.
Ni fick göra en del uppgifter mellan träffarna, hur upplevde du dem?
- De var relevanta. Det blev en bra kombination med föreläsningar, eget arbete och gemensamma diskussioner. Bra att uppgifterna innebar att jag fick utöva och träna mitt ledarskap med aktiva och tränare. Exempelvis att filma, analysera, reflektera och samtala tillsammans tränare-tränare men också aktiv-tränare.
Om hemtentan säger Mari:
- Den gjorde så att jag fick gå igenom litteraturen och bearbeta den ytterligare en gång. Jag fick nya insikter och kunskaper samt möjlighet att reflektera kring mig själv och mitt ledarskap.
Vad tycker du om den digitala läroplattformen?
- Det var toppen med den nätbaserade plattformen där vi hade möjlighet att ta del av olika frågor, inspiration och artiklar. Tillsammans med hemuppgifterna gjorde det att kursen blev "levande" och vi deltagare fick vara aktiva mellan träffarna.
Något annat som du vill tillägga om utbildningen?
- Det vore roligt om vi kunde få fler tjejer att gå denna utbildning. Jag var ju den enda tjejen under min utbildning. Alltid lärorikt och givande med båda könen representerade. Vi tänker och agerar olika. Vi kan lära av varandra, avslutar Mari.
Vill du anmäla dig eller veta mer om utbildningen som startar till hösten? Klicka här för att komma till inbjudan! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
I utbildningsplanen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om innehåll och omfattning.
Frågor eller funderingar, kontakta:
Anders Strid, anders.strid@skidor.com
2022-12-21
2022-05-12