Svensk längdskidåknings ungdomsrapport 2022
För att få mer kunskap om Sveriges längdskidåkande ungdomar, vad de tycker om dagens tävlingsupplägg, hur de upplever träningsklimatet och hur de mår i största allmänhet genomför Svenska Skidförbundet varje säsong en enkätundersökning.
Enkäten är genomförd i samarbete Origo Group och utifrån enkätsvaren har en rapport sammanställts. Rapporten beskriver vad ungdomar som är aktiva inom längdskidåkning tycker om sin idrott samt lite bredare frågor om psykisk hälsa, motivation, träningsklimat och intention att fortsätta med längdskidåkning.
Här kommer en sammanfattning av rapporten.
Vill du ta del av hela rapporten så finns den här. Länk Ungdomsrapport 2022. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Motivationen att fortsätta med längdskidåkning har ökat
En av frågorna i enkäten handlar om hur ungdomarna ser på sitt fortsatta skidåkande.Både på kort sikt, kommande säsong och lägre sikt, tre säsonger framåt. Ambitionen att fortsätta med längdskidåkningen har ökat från föregående år.
2022 svarar 95 procent att de planerar att fortsätta med längdåkning nästa säsong, jämfört med 2021 då det var 90 procent.
På längre sikt, tre säsonger framåt är det 89 procent som planerar att fortsätta vilket är 19 procent fler än förra säsongen. Efter en längre tid med pandemi och inställda tävlingar är det glädjande att se de svaren.
Att behålla båda stilarna inom längdskidåkningen är viktigt
Hur längdskidåkningen ska se ut i framtiden diskuteras på många håll. För skidförbundet är det viktigt att veta vad dagens ungdomar tycker och därför har vi frågat om de anser att det är viktigt att även i framtiden ha kvar både klassisk och skejtteknik. Hela 95 procent svarar ja på den frågan.- Viktigt att en variation av nuvarande tävlingsformer erbjuds
Ungdomarna är överlag nöjda med de tävlingsformer som erbjuds, 82 procent instämmer med att de tävlingsformer som erbjuds är tilltalande.
För den här åldersgruppen finns igen tydlig tävlingsform som sticker ut som favorit, för att attrahera åldersgruppen krävs det att vi runt om i skidsverige har ett varierat utbud. När det gäller just variationen anser 17 procent att den inte är tillräcklig och det är framförallt sprint, stafett och masstart som målgruppen önskar mer av. - Stor eloge till alla ideella föreningsledare
Ungdomarna känner sig sedda och bekräftade av sina ledare. 96 procent instämmer i att deras ledare hjälper alla i träningsgruppen och 98 procent känner att ledarna respekterar dem för den de är.
Just det här är fantastiskt att ta del av, då forskning visar att träningsklimat och den enskilde ledaren har en avgörande betydelse för ett fortsatt idrottande. - Stor andel av ungdomarna drivs av inre motivation
Att i huvudsak drivas av inre motivation är en bra grund till fortsatt idrottande hela livet. Just det framhåller många av ungdomarna och nästan alla deltar för att de tycker att det är kul, de uppskattar fördelarna och trivs med det längdskidåkningen ger.
Få känner sig pressade utifrån, men 8 procent har noterat att de skulle känna sig misslyckade om de skulle sluta. - Ungdomscuperna – Folksam Cup och Volkswagen Ungdomscup är uppskattade
Ungdomarna ger båda ungdomscuperna höga betyg, både vad det gäller upplägget i stort och att dessa helger är en stor tränings- och tävlingsmotivation. Att ungdomarna i dessa tävlingar tävlar för sitt distrikt har stor betydelse för helhetsupplevelsen av cuphelgen, det anser mer än 90 procent.
Vi vill påminna om att de här svaren är vad just dessa ungdomar tycker och känner, det är inte lika med en sanning för alla längdskidåkande ungdomar. Men då vi har en stor andel svar är svaren viktiga för att ge en större inblick i vad ungdomarna tycker och känner. De är dem verksamheten är till för och det har stor betydelse att alla vi som på ett eller annat sätt arbetar med idrott för ungdomar, ger dem möjlighet att framföra sina åsikter och göra dem delaktiga.
Ett steg i den processen är att Svenska Skidförbundet årligen gör den här ungdomsrapporten.
Materialet i rapporten används i tävlingsöversynen för barn och ungdom som är påbörjad samt som diskussionsunderlag vid ledar- och tränarutbildningar. Vissa svar eller tendenser kan även på sikt bidra till andra insatser och fortsatt utvecklingsarbete.
Stort tack till alla ungdomar och ledare som bidragit till att denna rapport är möjlig!
2022-06-30
2022-06-30