Nya asfaltsslingor i Kalix och Luleå
Utökningen av asfaltsslingor för säker rullsport i Sverige fortsätter. Asfaltsslinga nr 46 Kalix är nu klar och nr 47 Luleå asfalterar det sista i nästa vecka!
Svenska Skidförbundet ser med glädje att Kalix och Luleå kommun anslutit sig till de kommuner som ser det självklara i att skapa asfaltsslingor för säker rullsport. Slingor som är fria från motortrafik och som är dedikerade för sport, träning och motion på hjul framförda av enbart kroppen som motor.
Kalix tillgänglighetsban blev färdig i augusti, men den officiella invigningen blir till våren när alla sista detaljer med skyltning är klar. Den är tre kilometer lång uppdelat i tre enkilometersslingor.
- Vi tog inspiration av asfaltsslingan i Överkalix vid planeringen av de olika slingorna säger Magnus Granljung, ordförande i Kalix Skidklubb. - Det var den slingan som de flesta åkarna i olika åldrar och nivåer uppskattade mest när vi tog in synpunkter. - Alla kan åka här, nybörjaren kan till en början hoppa över slingan närmast stadion som är mest kuperad.
Banan är tillgänglighetsanpassad och tanken är att samla många
olika aktiviteter i området. Discgolfbana fanns sen innan, utegym ska byggas och det finns även en fisketjärn med inplanterad fisk. Hela familjen kan aktiveras i området kring tillgänglighetsbanan berättar Magnus.
I Luleå asfalteras den sista delen av den nya multibanan på Ormberget under nästa vecka. Totalt blir slingorna tillsammans 4,5 kilometer med både flacka lättåkta slingor och mer fysiskt och tekniskt utmanande slingor.
Nyasfalterade slingor på Ormberget, Luleå
- vi har jobbat väldigt mycket med doseringen i kurvorna för att skapa slingor som trots kupering inte känns svåra, säger Patrik Kronholm från Luleå Gjutarens IF. Både elitjuniorer och klubbens barn och ungdomar har redan testat det som är färdigasfalterat och de har alla berömt hur bra det går att ta kurvorna. Av de beräkningar som finns att tillgå på skidor.com så har vi lagt oss mellan de ryska och de norska råden. Och så har vi testat massor med cykel, både före dosering och under arbetet med doseringen. - Om man börjar vilja fingra på bromsen på cykeln så behövs det mer dosering berättar Patrik.
Vid två svängar på ormberget är doseringen så hög som 15%. Radier och doseringar kan beräknas i förväg, men det gäller att testa i praktiken med cykel och göra finjusteringar innan asfalteringen.
Unikt i Luleå är också den allra första multipumptracken - en pumptrack som passar all rullsport där även rullskidor kan åka utan att skrapa i terrängvågorna. Här kommer det bli massor av spontan rullaktivitetet som utmanar och utvecklar tekniken hos ung som gammal.
- Med allt jobb som klubben lagt ned i två års tid från ansökan till bygge så är det så roligt att nå de olika delmålen, fortsätter Patrik. Att nu äntligen få se multibanan användas och hur nöjda alla är med resultatet värmer i hjärtat!
Från Svenska Skidförbundet vill vi rikta ett stort grattis till alla rullskidåkare och andra rullsportare i Kalix och Luleå, nu kan ni träna och motionera säkert i slingor utan motortrafik och utan höstgrusning!
Efter Kalix och Luleå står fler slingor på tur i Sverige. Till exempel i Härnösand, som redan börjat markarbetena, och på många andra ställen som är i planeringsstadiet eller i väntan på finansieringsbeslut. Allmänna Arvsfonden tillsammans med kommuner står i de flesta fall för investeringen.
I Svenska Skidförbundets strategi 2026 så finns anläggningsmålet att alla av Sveriges 20 största städer ska ha en asfaltsslinga på minst 1,5 kilometer dedikerad för rullsport innan 2026 - och visst ska vi nå det! En självklarhet!
Har du frågor kring asfaltsslingor eller har andra anläggningsfrågor, kontakta anläggningskonsulent Jonas Braam på telefon 0733-223222 eller mejl Jonas.Braam@skidor.com
2023-09-12
2022-10-20