Tränarrådet inspirerar och utvecklar tränare
Goda idrottsliga utvecklingsmiljöer, längdskidåkningens kravprofil, erfarenheter från landslagsåret och styrketräning var några områden som fokuserades när elittränarkåren möttes i Upplands Väsby 2–4 maj. Två av Team partners var på plats och berikade ett redan innehållsrikt tränarråd.
Svenska Skidförbundets tränarråd inom längdskidåkning genomförs två gånger per år, digitalt på hösten och fysiskt på våren. Syftet är att främja en lärande miljö där tränarna har möjlighet till fortbildning och erfarenhetsutbyte. Tränarrådet vänder sig till junior- och seniortränare som är verksamma på skidgymnasium, elitmiljöer, landslag, skiduniversitet och andra eftergymnasiala verksamheter. Tränare som har genomfört SSF Junior- och seniortränarutbildning har också möjlighet att delta.
På vårens tränarråd träffades elittränarkåren i Upplands Väsby fysiskt. Drygt 40 tränare samlades och konferenslokalen andades erfarenhet och kunskap på den yppersta elitnivån.
– Det var ett av de mest besökta tränarråd som jag varit med på, säger Lars Selin som är utvecklingsansvarig, på Svenska Skidförbundet, längd – en av de ansvariga för tränarrådet.
I dagarna två diskuterades goda idrottsliga utvecklingsmiljöer med syftet att främja ett klimat där vi i Längdskidsverige stimulerar att så många aktiva som möjligt fortsätter så länge som möjligt. Det ligger i linje med Svenska Skidförbundets mission – att bli fler och bättre! Den uppdaterade kravprofilen längdskidåkning och inspiration från det pågående styrkeprojektet var också givna ämnen.
– Att skapa sammanhang och forum där våra kompetenta tränare har möjlighet att samlas är betydelsefullt för Längdskidsveriges utveckling. Om vi fortsatt ska vara en av de ledande nationerna är en viktig faktor att utbyta erfarenheter och lära av varandra, fortsätter Selin.
Två av våra Team partners, Sundström Safety och Folksam, besökte också tränarrådet. De fick möjlighet att berätta om samarbetet med Svenska Skidförbundet längd och hur ett modernt partnerskap fungerar. Framgångsrikt ledarskap och värdegrund skiljer sig inte i någon större omfattning i näringsliv jämfört med idrottsverksamhet.
– Vårt företags värdegrund har samma värdeord som Svenska Skidförbundet, det vill säga tydlighet, öppenhet och respekt, berättar Ivan Sundström delägare och styrelseordförande i Sundström Safety. Vi vet att värdegrund är en grundläggande faktor för att skapa en god utvecklingsmiljö oavsett om det handlar om idrott eller näringsliv. Jag tycker också att det är viktigt att tränarna har insikt kring hur partnerskap och sponsring fungerar idag. Det är trots allt en viktig del för både företag och idrott.
Sundström Safety bidrar bland annat med bättre arbetsmiljö till vårt vallateam och arbetar för ökad jämställdhet genom EPOS – ett kvinnligt nätverk som arbetar för att öka inkludering och jämställdhet inom elitidrott.
Folksam, som är en av Svenska Skidförbundets äldsta partners, bidrar till idrotten från gräsrotsnivå till den högsta elitnivån. Det finns flera olika försäkringar som är viktiga att känna till:
– Råd och vård för idrottsskador är en tjänst som ingår i idrottsförsäkringen. Alla som är medlem i en förening som är ansluten till Svenska Skidförbundet omfattas av tjänsten, som gäller vid gemensamma träningsaktiviteter och tävlingar. Försäkringen behöver vi gemensamt sprida kännedom om till alla medlemmar, berättar Madeleine Hasselwander, kundansvarig idrott och hälsa på Folksam. Som tränare är det betydelsefullt att känna till idrottsförsäkringarna för att kunna vidareförmedla information till sina aktiva.
Efter två intensiva dygn fyllda av föreläsningar, diskussioner och erfarenhetsutbyte släpptes tränarna hemåt till sina egna verksamheter. Nästa tränarråd genomförs digitalt i höst.
Läs mer om EPOS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer om idrottsförsäkringarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2023-05-12
2023-05-12
Anders Strid, SSF