Damer och herrar blir tjejer och killar för barn och ungdom när säsongen drar i gång
När säsongen drar i gång i vinter byter tävlingsklasser för barn och ungdom namn från dam och herr till tjejer och killar. Förutom namnbytet sker några fler regeländringar för de yngre klasserna, allt för att kunna erbjuda en mer inkluderande tävlingsverksamhet som tilltalar så många som möjligt.
Under en tvåårsperiod har förbundets längdverksamhet genomfört en tävlingsöversyn för barn och ungdom. Nu presenteras flera målgruppsanpassade regeländringar med fokus på rätt progression för att främja fortsatt utveckling och livslångt idrottande. Verksamheten ska även gå i linje med Riksidrottsförbundets riktlinjer för barn och ungdomsidrott.
Flera personer från såväl distrikt som föreningar, samt Riksidrottsförbundet och forskare har deltagit i projektet. Dessutom har djupintervjuer och enkäter genomförts med 750 barn och ungdomar, för att få deras syn på vad som är viktigt.
Jenny Limby, barn- och ungdomsansvarig för längdskidor;
- Det känns bra att vi verkligen gjort ett genomarbetat arbete där många personer från verksamheten varit delaktiga. Att några distrikt dessutom testat vissa av ändringarna känns extra bra. Men viktigast av allt är att barn och ungdomar varit delaktiga och det ska vi fortsätta med framöver.
Efter förslag från barn och ungdomsgruppen tog längdrådet under 2022 beslut om några förändringar som nu gäller från säsongen 2023/2024. Förändringarna har förankrats i längdkommittémöten och ledarutbildningar under året.
Här är de regeländringar som gäller säsongen 2023/2024
- Tävlingsklasser för barn och ungdom heter tjejer och killar.
- Prova på klassen för de allra yngsta, upp till 8 år genomförs som mixklass.
- För 9–10 år tidtagning med resultatrapportering i startordning.
- Jaktstart kan arrangeras från och med 11 år.
I delaktighetsarbetet där barn och ungdomar fått berätta vad som är det bästa med en längdskidtävling, vad de eventuellt inte gillar, vilka tävlingsformer de gillar och inte gillar har det framkommit att många barn inte gillar masstart. De tycker det är stressigt, lätta att trassla in sig och det är väldigt nervösa innan start. Utifrån det uppmanar vi arrangörer att vid stora tävlingsklasser genomföra masstart med heatstart för att det ska tilltala så många som möjligt.
Genom att vi nu har åsikter från så många unga skidåkare vet vi även att en variation i tävlingsutbudet är en framgångsfaktor för att så många barn och ungdomar som möjligt ska vilja testa på att tävla – har de väl testat en tävlingsform som de gillar är chansen stor att de tar steget att testa fler.
Vill ni läsa mer om vad barn och ungdomar tycker att det bästa med en längdskidtävling, läs här
2023-09-20
2023-09-20
Jenny Limby