Riktlinje #1 Trygghet
Idrott för barn och unga ska vara rolig och skapa välmående både i stunden och i det långa loppet! I en artikelserie kommer vi konkretisera och synliggöra de nyligen reviderade riktlinjerna för barn- och ungdomsidrott.
Först ut är Trygghet och hur vi skapar välkomnande idrottsmiljöer!
Gävle Skidkamrater har gått från ord till handling
En förening som aktivt arbetat med trygghetsfrågan är Gävle Skidkamrater. Sedan 2021 har föreningen tredubblat antalet aktiva barn och ungdomar. Den stora ökningen beror till stor del av projekt Positivt Tugg som skapat gemenskap, engagerade föräldrar och trygg idrott där barn och ungdomar hittar nya vänner.
Om du väcker en medlem från Gävle Skidkamrater mitt i natten kan varenda en föreningens fyra värdeord -trygghet, utveckling, glädje och gemenskap – som ett rinnande vatten. Men så har det inte alltid sett ut. För knappt två år sedan låg föreningens värdegrund undangömd och det var få som kände till den, något som blev startskottet till det som klubben i dag kallar för Positivt Tugg.
– Efter att vi hade tagit fram värdeorden skapade vi projektet Positiv Tugg, vilket både betyder att vi står för våra ord och att vi alltid ska ha ett positivt samtalsklimat, säger Fredric Lagerström, ordförande Gävle Skidkamrater.
Istället för att värdeorden ligger undangömda är de synliga och genomsyrar föreningens dagliga verksamhet. Förutom att värdeorden är trycka på ledarnas västar, finns med på klubbens logga och är det första man möts av på skidstadion ligger dem till grund i alla beslut som klubben fattar.
– De fyra värdeorden fungerar som ett grundfundament som alla beslut tas utifrån, säger Fredric Lagerström.
Gävle Skidkamraters klubbstuga hade under många år stått oanvänd. Som ytterligare en del av föreningens projekt Positivt Tugg ville man skapa en levande klubbstuga vilket resulterade i att de aktiva samlas i klubbstugan varannan onsdag efter träningen för att fika och diskutera olika saker – ett initiativ som har varit oerhört värdefullt för föreningen.
– Det är nog det som har gjort störst skillnad för alla fyra värdeorden, säger Fredric Lagerström.
I klubbstugan får de aktiva chansen att lära känna varandra vilket gör att de hittar en gemenskap även utanför skidspåret.
– Det är en helt annan grupp vi har nu, mycket tryggare och mycket mer glädje i utveckling och gemenskap, säger Fredric Lagerström. Även föräldrarna till de aktiva ser stor skillnad. Mitt tips är att man ska fokusera på barnen, inte bara skidträning, utan hela barnet så att dem känner sig sedda, exempelvis ser vi till att fika tillsammans och umgås mer i vår klubbstuga, avslutar Fredric.
I filmen här nedanför ger vi några enkla tips på vad du som tränare bör tänka på för att skapa en trygg och inkluderande träning!
Utveckla er förening
Checklista
Svenska Skidförbundet har tagit fram en checklista med ett antal punkter som är ett bra stöd i föreningens arbete för att skapa trygga idrottsmiljöer och därmed förebygga övertramp inom idrotten. Kom ihåg att det proaktiva arbetet är det som i första hand leder till trygga idrottsmiljöer! Länk till checklistan.
Föreningsbesök
I vinter genomför Svenska Skidförbundets längdkonsulenter föreningsbesök med temat
Den välkomnande föreningen. Träffarna sker kvällstid, är kostnadsfria och innehåller både teori och praktiska övningar på skidor:
- Vad kännetecknar en förening där alla är välkomna och där så många som möjligt ges möjlighet till utveckling?
- Konkreta exempel och inspiration på hur du lägger upp träningen så att alla i gruppen känner sig sedda och ges utveckling.
Kontakta er närmsta längdkonsulent för bokning!
Läs mer
Se även kunskapsportalen Trygg och inkluderande idrott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (RF).
Här kan du ta del av RF's riktlinjer för barn- och ungdomsidrott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (kortversion).
2023-12-14
2023-12-14
Anna Norman, SSF