Riktlinje #2 - Delaktighet
Idrott för barn och unga ska vara rolig och skapa välmående både i stunden och i det långa loppet! I denna artikelserie kommer vi konkretisera och synliggöra Riksidrottsförbundets (RF´s) nyligen reviderade riktlinjer för barn- och ungdomsidrott.
Dags för riktlinje #2 - Delaktighet!
Både i FN´s Barnkonventionen samt i Idrottsrörelsens värdegrund är det tydligt. Barn och ungdomar har rätt att bli lyssnad till och de har rätt till delaktighet och inflytande. Det gäller särskilt i frågor som rör det enskilda barnet eller ungdomen. För att bli verkligt delaktig behöver också varje barn och ungdom, utifrån ålder och
mognad, få möjlighet att vara med och forma och ta ansvar för den verksamhet det är en del av.
Men hur gör vi detta möjligt i våra föreningar och vad kan detta betyda och föra med sig?
Ett fint exempel
En förening som jobbat aktivt kring dessa frågor är Borås GIF.
Det hela startade med att föreningen skulle köpa in material till sin skidlekplats. De vuxna diskuterade vad de skulle investera i. "Men varför frågar vi inte barnen och ungdomarna själva?" Var det någon klok människa som uttryckte.
Sagt och gjort, frågan gick till barnen och ungdomarna. De fick förtroendet att spendera 15 000 kr på det material som de ville ha till deras skidlekplats.
"Va, menar ni 15 000 kr riktiga pengar!", var den första kommentaren som kom...
För att ytterliggare ta tillvara på ungdomarnas funderingar och synpunkter på ett bra sätt startade man upp det som i föreningen kallas ”Ungdomsstyrelsen” 2018. Ungdomsstyrelsen bygger på frivillighet. De ungdomar som önskar stannar kvar efter träningen en gång i månaden och diskuterar verksamheten och anläggningen. Ungdomarna är allt emellan 0 till 20 år. Det finns alltid med någon vuxen för att stötta med lite frågor för att ta upp till diskussion. Man fortsatte med -Vilken är den bästa tävlingshelgen? -Varför är den bäst? -Hur är en bra skidträning? -Hur är en bra cykelträning? etc.
– Att jobba med något liknande som Ungdomsstyrelsen måste jag verkligen rekommendera, säger ordföranden Jonas Peterson.
– Ungdomsstyrelsen har hjälp till mycket i arbetet att utveckla vår förening, fortsätter han.
Ungdomarna Maja Lundgren och Ellen Öjerhed belyser betydelden av detta arbete.
– Alla som vill får komma till tals. Gemenskapen i klubben har verkligen blivit bättre. Vi har varit med och påverkat allt ifrån smått till stort. Det har har handlat om hur våra träningar och tävlingar ser ut, hur vi kan göra omklädningsrummen mindre gubbiga eller när vi vill ha en gemensam pizzakväll, säger de.
Arbetet i Ungdomsstyrelsen har fortsatt och utvecklats genom åren. Det senaste som föreningen utvecklat på sin anläggning i Knektås är en asfalterad pump-track och en cykel- och stakstudio.
Rekommendation
Vill ni se och höra mer kring Borås GIF´s delaktighetsarbete så titta in på det webbinarium Länk till annan webbplats. som behandlade denna frågan, från 14e november 2022.
Där får ni också möta Skidförbundets Barn- och ungdomsansvarige Jenny Limby samt Unicefs´s Cecilia Åhl som är rågivare till ideella organisationer. Cecilia beskriver på ett inspirerande hur man kan arbeta för att konkretisera Barnknvetionen och RF´s riktlinjer för barn och ungdom och varför det är viktigt.
Läs mer
2024-01-15
2024-01-15
Robin Isbring