Svenskorna dominerade under världscupen i Goms
Världscuphelgen i Goms började på bästa möjliga sett genom en första- och andraplats i den inledande mixade stafetten. Efter det tog damerna hem fyra av sex möjliga medaljer i de återstående tävlingarna medans ett desarmerat herrlag hade svårare att nå toppresultaten.
Fredag, mixad stafett 4x5 km
Linn Svahn kunde sträcka armarna i skyn och njuta in över upploppet när hon åkte hem segern till Sverige Lag 1 samtidigt som Maja Dahlqvist spurtade ner Tiril Udnes Weng i Norge Lag 1 för att fullborda den svenska dubbeln.
– Jag har aldrig åkt stafett innan förrän i söndags förra helgen. Nu fick jag hoppa in på sista etappen så jag kände att jag var tvungen att göra något bra om jag ska se till att få fortsätta åka dem här, sa Linn Svahn i Viaplay efter loppet.
Det svenska damlaget har sett otroligt starka ut hela säsongen, något Linn Svahn poängterar när Ludvig Svahn bollar upp frågan kring om hon nu är cementerad som ankare i stafettsammanhang.
– Jag tror att många andra kan åka sistasträckan minst lika bra, det är nog beroende på slag och bana mycket, säger Linn.
Pallen i mixade stafetten
- Sverige Lag 1: William Poromaa, Frida Karlsson, Jens Burman, Linn Svahn.
- Sverige Lag 2: Johan Häggström, Ebba Andersson, Edvin Anger, Maja Dahlqvist.
- Norge Lag 1: Martin Löwström Nyenget, Margrethe Bergane, Simen Hegstad Krüger, Tiril Udnes Weng.
Lördag, sprint fristil
Damerna höll i fredags form och gjorde en otrolig insats under lördagens fristilssprint, sex åkare topp sju och en helsvensk pall blev resultatet – ett svårslaget sådant.
– Sjukt mäktigt, jag tror att det måste vara något slags rekord. Men på något sätt så är man ju inte förvånad, säger Linn Svahn i Viaplay.
Just Linn Svahn drog också längsta strået i finalen och tog därmed sin fjärde raka sprinseger i världscupen.
– Jag tycker att jag hade en bra känsla idag och det är skönt med ännu en seger, berättar hon.
I herrarnas lopp blev Edvin Anger bästa svensk på en nionde plats i loppet. Även Oskar Svensson tog sig till semifinal och slutade på en tionde plats totalt. Marcus Grate som kom tillbaka starkt med en nionde plats i världscupsprinten i Oberhof ramlade tyvärr i prologen och blev utslagen.
Resultat
DAMER
- Linn Svahn, SWE
- Maja Dahlqvist, SWE
- Jonna Sundling, SWE
4. Frida Karlsson
5. Emma Ribom
7. Johanna Hagström
HERRAR
- Johannes Hösflot Kläbo, NOR
- Lucas Chanavat, FRA
- Håvars Solås Taugboel, NOR
9. Edvin Anger
10. Oskar Svensson
14. Johan Häggström
19. Emil Danielsson
46. Olof Jonsson
68. Marcus Grate
Söndag, masstart 20 km fristil
Frida Karlsson bibehåller senaste tidens fina form när hon slutade på en andra plats i damernas masstart. Frida höll länge i taktpinnen i loppen men fick tillslut se sig slagen i spurten av Jessie Diggins.
– Det går ”mellanhårt” hela vägen. Jag var ganska stum när det skulle avgöras och Diggins kom som en kanon där på slutet, berättar Frida Karlsson i Viaplay efter loppet.
Det har varit ett intensivt tävlingsschema för de herrar och damer som åkt samtliga stafetter i Oberhof och Goms, Frida som är en av dem ser nu fram emot ett lite längre uppehåll innan världscuptävlingarna i Canmore drar igång 9 februari.
– Jag tycker jag gör det bra idag. Jag är nöjd, det är tredje dagen med tävlingar så det ska bli skönt med ett lite längre uppehåll nu.
I herrarnas lopp åkte Gustaf Berglund in som bästa svensk på en 23:e plats. Gustaf var nöjd med loppet men kände att han tappade lite i slutet.
– För en vecka sedan var jag rejält under isen så det var skönt att kunna åka bra idag. Det kändes kanonbra i två varv men sen var det som att det bara smällde till, berättade Gustaf Berglund i Viaplay efter loppet.
Med både William Poromaa och Calle Halfvarsson borta så blev det tufft för de svenska herrarna att vara med och hävda sig bland de bästa i masstarten.
– Det är klart att vi har en distanstrupp som är lite desarmerad idag och vi har inte riktigt den toppbredden heller så det slår oss ganska hårt när vi tappar några namn, säger landslagets herrtränare Lars Ljung i Viaplay efter loppet.
Resultat
DAMER
- Jessie Diggins, USA: 54:26.3
- Frida Karlsson, SWE: +0.6
- Nadine Fähndrich, SUI: +2.0
4. Ebba Andersson
10. Linn Svahn
18. Emma Ribom
20. Moa Ilar
23. Moa Lundgren
HERRAR
- Johannes Hösflot Kläbo, NOR: 39:25.2
- Simen Hegstad Krüger, NOR: +0.7
- Jules Lapierre, FRA: +12.0
23.Gustaf Berglund
24.Jens Burman
29.Johan Häggström
45.Jonas Eriksson
48.Björn Sandström
56.Oskar Svensson
2024-01-28
2024-01-28
Samuel Björn