Frida Hallquist från Åsarna IK vann Hejapriset
Frida Hallquist som tävlar för Åsarna IK var den som relativt sina FIS-poäng åkte snabbast på söndagens distanslopp i Ford Smart Energy Cup i Östersund. För insatsen tilldelades hon Svenska Spels Hejapris.
Vid varje Ford Smart Energy Cup-helg är det en tävling som är lite viktigare än andra. Det är den tävling där Svenska Spel delar ut Hejapriset till den åkare som relativt till sina rankingpoäng presterar bäst för dagen. Prisets syfte är att uppmuntra utveckling och framgång i ett brett perspektiv. I Östersund, på Ford Smart Energy Cups tredje tävlingsdag, var det 20 km i fristil som stod i fokus.
Med placering 22 var det 32-åriga Frida Hallquist från Åsarna IK som tar hem priset som ger 10 000 kronor att fördela mellan sig själv och en förening som betytt mycket för karriären.
– Det var kul att åka idag. På sista varvet kom klubbkompisen Ingrid Hallquist upp jämnsides och skärpte tempot så jag var verkligen sugen på att gå i mål när upploppet kom, säger Frida Hallquist.
Åsarnaåkaren har varit del av svensk nationell toppskidåkning i många år med seger i världens längsta skidlopp Nordenskiöldsloppet som en av karriärens höjdpunkter. Idag tävlar hon när det passar i schemat som heltidsarbetande ingenjör.
– Jag skänker halva Hejapriset till Åsarna. Jag har alltid åkt för klubben och kommer alltid att göra.
Som uppväxt i Åsarna där längdskidåkningens betydelse och historia nästan når bibliska mått så berättar Hallquist med glimten i ögat att hon är inställd på att sporten och klubben kommer finnas närvarande i resten av hennes liv.
– Det är nästan som the circle of life för en medlem i Åsarna IK. Man tävlar som ungdom, junior och senior och sedan hamnar man väl som funktionär på klubbens tävlingar resten av livet, det är en väg vi alla ska vandra, säger Hallquist och skrattar.
Klubbens senioransvarige Patrik Albertsson beskriver betydelsen av äldre seniorer som Frida Hallquist för att ge viktiga perspektiv till gruppens yngre åkare.
–Frida är en trotjänare med en positiv och sund inställning till sin idrott. Elitidrott ska vara viktigt och seriöst men för yngre seniorer i vår klubb är det viktigt med starka förebilder som visar att livet fortsätter även efter de skidlopp som går sämre än man tänkt sig, säger Albertsson.
Hur har Åsarna IK lyckats skapa den circle of life som Frida beskriver?
–Genom att skapa en familjär och social samvaro. Det blir svårt för tidigare elitåkare att klippa banden till klubben för man vill behålla dom delarna. Många fortsätter i roller som vallare, testpiloter eller funktionärer på tävlingar, säger Albertsson.
2024-03-13
2024-03-13
Mattias Bångman, SSF