Gå till innehåll

SSF

Reflektioner över OS i PyeongChang

Medaljeufori och glädje blandas med uppgivenhet, ilska och även tårar när förväntningar uppfylls eller går i stöpet. Det är precis som det ska vara, det är därför vi älskar dessa olympiska spel.

Nu är de 23:e vinterspelen avslutade: 2 952 atleter, 102 evenemang, 306 medaljer, 13 arenor, 15 dicipliner och 93 nationer är bara några siffror vi plockar med oss ur den olympiska bubblan.

I det stora hela blev det ett framgångsrikt OS, på många plan, som avlutades lika bra som det började det vill säga med en svensk medalj.

Här följer några sammanfattande reflektioner från våra grenansvariga chefer. Vi inleder med det alpina landslaget och deras chef Tommy Eliasson Winter, som är mycket nöjd:


Tommy Eliasson Winter, alpin chef. Foto: Bildbyrån.

– Vi hade ett väldigt framgångsrikt OS med tanke på både André och Fridas guldmedaljer, men vi gjorde även fina resultat utanför pallen. Inte minst Anna Swenn Larssons säsongsbästa med en femteplats i slalomen, och även två karriärbästa resultat med Kristoffer Jacobsens sjundeplats i slalom och Lisa Hörnblads sjuttondeplats i störtloppet. Så vi var väldigt nöjda när vi åkte hem från Sydkorea, säger Tommy Eliasson Winter, alpin chef.

Flest medaljer tog våra längdåkare med Charlotte Kalla och Stina Nilsson i spetsen.


Johan Sares, längdchef. Foto: Bildbyrån.

– Vi kom hem från OS i Pyeongchang med sex medaljer, som vi är väldigt stolta över. Charlotte Kalla och Stina Nilsson tog fyra medaljer var (två individuella, en i stafett och en i sprintstafett), vilket är fantastiska prestationer. Det blev dock ingen medalj på herrsidan, trots flera mycket bra prestationer. Vi hade inte riktigt stolpe in alla gånger i år. Fem unga och lovande åkare fick uppleva sitt första OS, vilket gör dem väl förberedda för kommande mästerskap, säger Johan Sares, längdchef.

För puckelåkarna, som radat upp bra resultat innan OS, gick det inte riktigt som planerat.


Anders "Mascot" Olofsson, sportchef puckel.

– Vi fick inte till de resultat vi vet att vi har i oss och det var så klart inte vad vi hade hoppats. Men vi hänger inte med huvudet för det. Vi vet vad vi kan och det har vi visat de senaste världscuptävlingarna där vi har fem topp-15 resultat inklusive ett precis utanför pallen. Vi hör hemma bland topp-nationerna och det är också där vi ska se till att vara framöver, säger sportchef Anders Olofsson.

I förhandsspekulationerna var skicrosslandslaget en av de som rankades högst, vilket inte var konstigt efter deras framgångar i världscupen och med dubbla regerande världsmästare i form av Sandra Näslund och Victor Öhling Norberg.


Joar Båtelson, sportchef skicross. Foto: Bildbyrån.

– Vi hade högt satta mål inför OS med guldtippade åkare efter en strålande säsong av framförallt Sandra, men det är tufft att kriga om medaljerna under mästerskap och speciellt under ett OS. Man kan tycka att OS stjäl glansen av övriga prestationer men OS kommer alltid att vara det största målet för en idrottare. Alla vet att Sandra är världens bästa skicrossåkare i dagsläget ändå, det talar senaste årets smått osannolika svit tydligt om, säger sportchef Joar Båtelson.

Det är inte konstigt att det finns stora förhoppningar. Några som också hade med sig fantastiska resultat in i OS var några av våra spektakulära snowboard- och freeskiåkare.


Stefan Karlsson, sportchef snowboard och freeski. Foto: Bildbyrån.

– Det är klart att det blev lite "stolpe ut" för våra åkare. De var i toppform så vi, och många med oss, hade naturligtvis stora förhoppningar på bra resultat. Men marginalerna är verkligen små och tyvärr fick vi inte dem på vår sida, men vi tar med oss många värdefulla erfarenheter. Att få tillfälle att delta på ett OS, uppleva stämningen och träffa så många nya personer var helt fantastiskt! säger Stefan Karlsson, sportchef snowboard och freeski.

Mest "otur" hade våra snowboardåkare där Niklas Mattsson, som kvalificerade sig som tvåa i Big air, tyvärr blev tvungen att bryta när han ådrog sig en mindre fraktur i handen i det första finalhoppet. Dessutom skadade sig Måns Hedberg, som kämpat sig tillbaka efter en allvarig nackskada, när han föll under slopestylekvalet. Både Niklas och Måns är glädjande på bättringsvägen, snart redo att ta nya tag.

Sammanfattande medaljglädje


Foto: Bildbyrån.

Räknat i medaljer blev det ett av Sveriges mest framgångsrika olympiska spel någonsin med fjorton medaljer. Detta gjorde att vi placerade oss på sjätteplats i den totala medaljligan.

Dock är det bara att vara ödmjuka och erkänna att vi är lååångt efter Norge som gjorde sitt och historiens mest framgångsrika OS någonsin med hela 39(!) medaljer, det är bara att bocka och buga samt skicka ett stort grattis till våra grannar.

Av Sveriges fjorton svenska medaljer togs åtta av Svenska Skidförbundets trupp. Här drömmer vi oss tillbaka till den...


Foto: Bildbyrån.

10 februari

Charlotte Kalla inleder spelen när hon tar Sveriges första guldmedalj på skiathlon 15 km före Marit Björgen och Krista Pärmekoski. I skymundan gjorde OS-debutanten Ebba Andersson en fantastisk insats när hon åkte in på fjärdeplats. Sprintspecialisten Stina Nilsson blev tia och visade att hon är att räkna med även på distans. Läs mer Länk till annan webbplats.


Foto: Bildbyrån.

13 februari

Stina Nilsson infriar alla förväntningar när hon tog guld i sprinten genom att slå störste konkurrenten Maiken Caspersen Falla, trea blev Julija Belorukova. Läs mer Länk till annan webbplats.


Foto: Bildbyrån.

15 februari

Charlotte Kallas andra medalj, ett silver på 10 km fri teknik efter Ragnhild Haga men före Marit Björgen och Krista Pärmekoski som fick dela på bronset. Läs mer Länk till annan webbplats.


Foto: Bildbyrån.

16 februari

Genom ett grymt fokuserat andra åk säkrade Frida Hansdotter OS-guldet i slalom. Tvåa blev Wendy Holdener och trea Katharina Gallhuber. Läs mer Länk till annan webbplats.


Foto: Bildbyrån.

17 februari

OS-silver för längdlandslagets damer i stafett där Anna Haag, Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Stina Nilsson ingick i laget. Guldet kämpades hem av Norge och bronset gick till OAR.


Foto: Bildbyrån.

21 februari

Charlotte Kalla och Stina Nilsson tar silver i sprintstafetten efter amerikanskorna Diggins och Randall. Norges Marit Björgen och Maiken Caspersen Falla tog hem bronset. Läs mer Länk till annan webbplats.


Foto: Bildbyrån.

22 februari

I sin sista OS-slalom fick André Myhrer äntligen sin efterlängtade guldmedalj, silvret gick till Ramon Zenhäusern och bronset till Michael Matt. Läs mer Länk till annan webbplats.


Foto: Bildbyrån.

25 februari

De olympiska spelen i PyeongChang inleddes med en svensk guldmedalj av Charlotte Kalla och avslutades med en medalj av Stina Nilsson som genom en kanon insats, något överraskande, spurtade hem bronset på tremilen. Tävlingen vanns av Marit Björgen, silvret gick till Krista Pärmekoski. Läs mer Länk till annan webbplats.

Nästa – Peking 2022

Nu får vi vänta ytterligare fyra år innan det är dags igen för världens atleter att samlas för olympiska spel, även denna gång i Asien, närmare bestämt i Peking.


Ytterligare fyra år av uppladdning, svett och målmedvetenhet väntar för att allt ska klaffa – just den dagen då det är dags.Vissa lyckas ta medalj, andra inte. Några är där för att se och lära och tar med sig många värdefulla erfarenheter i bagaget.

Det är bara att inse att det är få medaljer att tävla om och mycket, mycket små marginaler. Bara att bli uttagen till ett OS är en vinst i sig, det är bara de allra bästa från sitt land, en liten utvald grupp, som får chansen att bli olympier. De har all rätt att känna sig stolta över den prestationen, oavsett om de sedan lyckas uppnå sina mål eller inte.

Vi ses i Peking 2022!

Senast uppdaterad
2018-03-09
Publicerad
2018-03-09

UPPTÄCK MER

Reflektioner över OS i PyeongChang

Medaljeufori och glädje blandas med uppgivenhet, ilska och även tårar ...

LÄS NYHETEN

OS-brons till Stina Nilsson

Tremilen i klassisk stil och OS sista tävlingsdag. Då spurtar Stina Ni...

LÄS NYHETEN

Guld för Myhrer

Det blev ett andra slalomguld för Sverige när André Myhrer, Bergsjö Ha...

LÄS NYHETEN

Sandra fyra och Lisa sexa i OS

Våra unga svenska tjejer Sandra Näslund, Kramfors Alpina, och Lisa And...

LÄS NYHETEN

OS-silver av Kalla och Nilsson

Charlotte Kalla och Stina Nilsson slår till igen. Tillsammans tar de h...

LÄS NYHETEN

Inga herrar vidare från åttondelsfinalen

Förhoppningarna på framskjutna placeringar var stora. Men tyvärr blev ...

LÄS NYHETEN

Reflektioner över OS i PyeongChang

Medaljeufori och glädje blandas med uppgivenhet, ilska och även tårar ...

LÄS NYHETEN

OS-brons till Stina Nilsson

Tremilen i klassisk stil och OS sista tävlingsdag. Då spurtar Stina Ni...

LÄS NYHETEN

Guld för Myhrer

Det blev ett andra slalomguld för Sverige när André Myhrer, Bergsjö Ha...

LÄS NYHETEN

Sandra fyra och Lisa sexa i OS

Våra unga svenska tjejer Sandra Näslund, Kramfors Alpina, och Lisa And...

LÄS NYHETEN

OS-silver av Kalla och Nilsson

Charlotte Kalla och Stina Nilsson slår till igen. Tillsammans tar de h...

LÄS NYHETEN

Inga herrar vidare från åttondelsfinalen

Förhoppningarna på framskjutna placeringar var stora. Men tyvärr blev ...

LÄS NYHETEN

Mattsson klar för OS-final i big air

Efter det första hoppet låg Niklas långt ifrån de sex som gick vidare ...

LÄS NYHETEN

OS-premiär för Big air – Niklas Mattsson revanschsugen

För första gången någonsin är Big air med på OS. Snowboardåkaren Nikla...

LÄS NYHETEN

Skicrosslandslaget laddar i PyeongChang

Efter fyra dagars uppladdning i Kina är skicrosslandslaget nu äntligen...

LÄS NYHETEN

Huvudsponsor