Gå till innehåll

Värmlands Skidförbund

Värmlands Skidförbund

Alpinledaren

Alpina Kommitténs verksamhetsberättelse 2013-2014

Den gångna vintern bjöd på en kämpig start för klubbarna i Värmland då det dröjde en bra bit in i januari innan alla anläggningarna kunde slå upp portarna. Tillgången till snö och framför allt kyla, är en av vår idrotts största utmaningar. Genom ett gott arbete från föreningar och individer, kunde ändå all planerad verksamhet i form av tävlingar, träning m.m. genomföras. En stor eloge till alla för detta!

Även den gångna vintern har det, trots den sena starten på många håll, varit full fart i backarna och ett gott gäng ungdomar har varit i träning i föreningar och distriktsverksamhet. Däremot har tillflödet på nya ungdomar varit mindre, kanske med koppling till hur vintern såg ut.

Vi har utan tvekan en god draghjälp av ett bra vinterväder när det gäller rekrytering men vi får aldrig glömma att den ”riktiga rekryteringen” sker genom att engagerade människor handgripligen lockar andra föräldrar, klasskompisar och släktingar, in i verksamheten. Detta jobb kan bara ske av individer på föreningsnivå. Media-utrymme kring våra duktiga landslag, kampanjer från förbund m.m. kan bidra till intresset för alpin skididrott men kan aldrig ersätta föreningarnas rekryteringsarbete där människor av kött och blod lockar andra människor till våra goda verksamheter.

Den bleka vintern till trots kunde VSF/AK i stort sett genomföra all träning och tävling enligt plan. Den goda samverkan mellan distrikt och föreningar har fortsatt och träning/tävlingar kunde genomförs på ett bra sätt i sann samverkansanda. Även detta år kunde Värmlands Alpina tillsammans med Skidgymnasiet i Torsby, SkiSunne, flera föreningar och gymnasieelevernas föräldrar, arrangera en stortävling i Ski Sunne genom den SverigeCup-final som genomfördes under mars.

Samverkan fungerar också väl över grengränserna där Alpint och SpeedSki sedan tidigare arbetat tillsammans, inte minst genom det återkommande och uppskattade fartlägret i Orsa, och nu mer också tillsammans med en av våra yngre intressanta skidgrenar; Skicross. En gren som är under god utveckling där även Skidgymnasiet i Torsby sedan några år har klasser.

VSF´s initiativ SnowTeam där skidåkare i alla grenar samlas till professionell träning och utbildning, har fortsatt i god anda och har dessutom utvecklat ett uppskattat samarbete med Skidgymnasiet i Torsby. Detta är viktigt för att ännu starkare bygga kedjan mellan barnverksamhet, ungdomsträning och förberedelse för vuxenidrotten.

Även i vinter bjöd våra värmländska elitåkare på goda resultat i WorldCup och EuropaCup. Matts Olsson, Valfjället, Markus Larsson Karlstad och Paulina Grassl har fightats i World Cup, Emil Jansson, Sunne och Marcus Johansson Kil har också kört EuropaCup. Marcus kan också ståta med vinterns totalseger i herrarnas SverigeCup. Värmländskt SM-tecken kom också genom Matts Olssons brons i storslalom.

I ungdomskullarna ser vi en mycket spännande tillväxt genom många nationellt gångbara resultat på regions- och landsdelsfinalerna. Vi ligger bra med inför framtiden och utmaningen här ligger mer i att orka få de stora gängen tävlingsaktiva att fortsätta vara motiverade till att utvecklas under lång tid.
Här behövs samverkan, motiverade ledare, glädje och entusiasm. Det har vi i Värmland!

I det arbete Värmlands Alpina tillsammans med Sunne AK och SkiSunne, bedrivit med att utveckla en alpin träningsarena, togs under vintern ytterligare ett steg genom att belysa den nya träningsnedfarten i SkiSunne. Anläggningen gjorde dessutom en stor insats genom att under hösten ytterligare bredda backen. Dessvärre gjorde vädret det omöjligt att använda nedfarten men till kommande vinter hoppas vi alla på bra förutsättningar för att tidigt kunna öppna arénan, till nytta för alla tävlingsalpinister.

Efter nio år som ordförande i Värmland Alpina, lämnar undertecknad nu vidare till nästa generation alpinledare. Det har varit nio fantastiskt härliga år. Glädjen med att fått arbeta med så många ledare, föräldrar och ungdomar som har en genuin passion för sporten och viljan att utöva den tillsammans, är stor och trots att det är en del arbete med detta, är jag lite avundsjuk på de ledare som har den härliga resan framför sig att tillsammans med våra yngre alpinister, fortsätta utvecklingen av den alpina sporten i Värmland.


Lycka till och trevlig resa!

Ulf Lidberg
Ordförande Alpina Kommittén

Senast uppdaterad
2022-12-02
Publicerad
2022-12-05
Skribent
Ida Karlsson

Huvudsponsor