Ett hopp som varar i fem minuter
Backhoppare från hela världen har hittat en ny annorlunda och överraskande träningsanläggning. I en lokal i Bromma, som tidigare användes i hemlighet för att testa militärflyg, kan de nu förbättra sin flygförmåga.
I lokalen som ligger i Bromma industriområde, i Stockholm, finns nämligen en lutande vindtunnel där det går att flyga i hastigheter upp till 160 km/h. Backhoppare som i normala fall är vana vid en luftfärd på cirka fem sekunder per hopp kan nu stanna i luften ända upp till fem(!) minuter.
– Tunneln sätter åter Sverige på backhoppningskartan. Genom åren har Sverige flera gånger legat i framkant när det gäller innovationer. Det var en svensk som föreslog att det skulle räknas distans och inte bara stil i poängräkningen, Jan Boklöv revolutionerade backhoppningen med sin V-stil på 1980-talet, vi var först i världen denna säsong med en snöbelagd backe och nu har vi även denna exklusiva vindtunnel. Det finns en mängd olika möjligheter till samarbeten med tunneln och vidare forskning för svensk backhoppning, säger Marit Stub Nybelius, kommunikatör för svensk backhoppning.
Tunneln har hittills använts främst av vingdräktsflygare, en sport som har utvecklats från fallskärmshoppning. Utövarna av vinddräktsflygning (eng. wingsuit) har en dräkt med stora tygvingar som gör att de kan hålla sig svävande mycket längre.
Men nu har tunneln alltså upptäckts av backhopparna och flera landslag har redan besökt tunneln.
Det var för ett och ett halvt år sedan som Marit, fick nys om tunneln. Hon tog då kontakt med Anton Westman, en av grundarna till företaget bakom tunneln Indoor Wingsuit Stockholm för att se hur tunneln skulle kunna användas för backhoppning.
– Det var Johan Strömberg som fick idén och när jag fick höra att det kanske vore möjligt att använda den till backhoppning åkte jag ner med några hoppare, säger Marit.
Detta samarbete resulterade i att Anton och Marit tillsammans med Johan Johansson, även han från Indoor Wingsuit Stockholm, helgen 9–10 februari fick presentera tunneln under lagledarmötet i Lahtis för nyfikna representanter från det Internationella skidförbundet FIS och även delar av världseliten i backhoppning och Nordisk kombination.
– De var mycket positiva till tunneln, så det ska bli spännande att se vad den kan ha för påverkan på både svensk och internationell backhoppning.
Kontaktperson: Marit Stub Nybelius 070 358 84 68
2022-12-21
2019-02-18