Bra start för Sverige i Skandinaviska Cupen

Anton Lindblads tredjeplats gladde mest när Skandinaviska Cupen i längd inleddes i finska Vuokatti på fredagen.

Vuokatti, en plats i norra Finland, i jämnhöjd med Skellefteå. Det är orten med skidtunnel, ett sportcenter, alpinbackar, hoppbackar och framför allt längdåkning av hög klass. Där avgörs i helgen Skandinaviska Cupens första deltävling och som vi berättat tidigare är Sverige på plats med en stor trupp.

Första dagens tävlingar innebar en slags sprint/distans-tävling. Ovanligt för många var banlängden 3 km för damer respektive 4 km för herrar. Tanken var ursprungligen att detta skulle vara en prolog för vidare jaktstart, men på grund av snöläget blir det bara individuella tävlingar under helgen i Vuokatti.

Vädret var ostadigt, snö under natten men på fredagsmorgonen uppehåll och någon plusgrad. Banan är Vuokattis skidskyttesträckor och består av två stycken 2 km-rundor. Damerna körde halva den röda och hela den blå rundan, 3 km.

Bra startfält var det, och tidigt i loppet hade Sveriges Mia Eriksson tagit ett grepp om tävlingen. Hon fick dock hårt motstånd av, som vanligt, norskor men även finska världscupveteranen Rita-Liisa Roponen. Det blev till slut hon som vann, två sekunder före Martine Ek Hagen och ytterligare fem före Kari Öyre Slind. Mia Eriksson blev femma och var nöjd med sitt lopp. Näst bästa svenska var Sara Lindborg som trots ett fall lyckades bli tia. Goda resultat i övrigt också av Helene Söderlund (12:a) och Emma Wikén (13). Maria Gräfnings, tillbaka från sin sejour i USA, blev 14:e tjej på halvdistansen.

En positiv överraskning var också junioren Evelina Settlin som blev bästa junior i tävlingen med sin 25:e plats. För det fick hon pris och också vara med på intervju.

- Det var en riktigt rolig bana, man kan verkligen göra tid på alla ställen, sa Evelina i intervjun.

Herrtävlingen blev av naturliga skäl en hård fight på tiondelarna när det gällde platser längre ner i resultatlistan. Men i topp gick förra veckans segrare i Östersund, Niklas Dyrhaug från Norge. Han visar onekligen Tour De Ski-form och slog landslagskollegan Kristian Tettli Rennemo med två sekunder. Sveriges Anton Lindblad visade att han håller formen från de fina insatserna i världscuperna i Düsseldorf och Davos, han blev trea före ytterligare tre norrmän.

- Jag är jättenöjd, det gick riktigt bra, säger Anton till skidor.com.

Näst bäste svensk var Lars Nelson på sjunde plats. Robin Norum startade stentufft och var länge topp fem men slutade på finfina 11:e plats. Jens Eriksson var 13:e och Martin Johansson 16:e. Junioren Carl Quicklund blev 31:a och med det bäste junior, precis som sin lagkamrat Evelina Settlin.

Totalt sett en bra dag i det tuffa motståndet. Över 200 herrar deltog och 101 damer gick i mål.

På lördagen väntar klassisk tävling, 10/15 km med individuell start. Tyvärr verkar arragören inte erbjuda livesändning, men vi försöker rapportera via Team 2015s twitter.