Slutställning Skandinaviska Cupen 2012/2013

Under helgen som gick avslutades årets Skandinaviska Cup i finska Inari. Nu är slutresultatet klart.

Det är mycket norskt i både dam- och herrklassen i årets cup men våra svenska åkare har också presterat bra.

När cupen nu är genomförd så delas extra många friplatser ut till de avslutande världscuptävlingarna i mars. Topp tre i vardera klass får åka den avslutande WC-perioden och totalvinnarna av cupen har varsin friplats i den inledande perioden av 2013-2014 års världscup.

Kari Vikhagen Gjeitnes, Norge, vinner årets cup på damsidan, vinsten är med god marignal, Gjeitnes avslutade cupen på ett mycket starkt sätt - av de sju avslutande tävlingarna vann hon fyra. Hon deltog, och tog dessutom poäng, i samtliga av vinterns 13 tävlingar.

Bästa svenska placering fick Jennie Öberg, Piteå Elit, som genom sin fina avlutning i Inari kom på 14:e plats. Genom andraplatsen på sista deltävlingen så passerade Öberg Stina Nillson, IFK Mora, som blir näst bästa svenska på 16:e plats. VM-aktuella Nilsson lyckdes som enda svenska i vinter ta en delseger i cupen (sprinten i Östersund). Tredje svenska blev Evelina Settlin, Hudiksvall, på en 20:e plats, fjärde svenska Sofia Bleckur, IFK Mora (21:a) och femte svenska Britta Johansson-Norgren, Sollefteå (22:a).

Om damklassen hade en klar vinnare så var det precis tvärtom i herrklassen. Ledningen har växlat flera gånger under slutet av cupen och tävlingarna i Inari blev helt avgörande för slutresultatet. Vinnare blev Tomas Northug, Norge, som fick exakt samma slutpoäng tvåan Snorri Einarsson, Norge. Northug vinner dock genom att han vunnit tre deltävlingar jämfört med Einarsson som vann en.

För svensk del blev Lars Nelson, Åsarna, bäst med en total femteplats. Nelson har i den tuffa konkurrensen varit på pallen två gånger denna vinter (Sjusjöen och Inari). Näst bäste svensk blev Anders Södergren, Hudiksvall, med en åttondeplats. Även Södergren har varit på pallen vid två tillfällen i vinter (Sjusjöen och Östersund). Tredje svensk blev Johan Edin, IFK Mora, på en 19:e plats. Edin har tagit en pallplats (Joulumae). Fjärde svensk blev Teodor Peterson, Åsarna, på en 20:e plats. Peterson lyckades som ende svensk herre vinna en deltävling i cupen (sprinten i Östersund). Femte svensk blev Tiio Söderhielm, Åsarna (45:a).

Skandinaviska Cupens officiella webbplats (här finns även information om Nordiska Juniorlandskampen):

2023-01-03
2013-02-26

Calle tvåa totalt i Tour de Ski

Calle Halfvarsson lyckades bäst av svenskarna med en sjätteplats i dag...

Svensk dubbel till Hanna och vinnar-Calle!

Oberhofs dimma och snö förvandlades bara på några minuter till en blix...

Jens glänste i touröppning

Jens blixtinkallades som reserv i det svenska laget och kom till Oberh...

13 längdåkare OS-klara

Sverige Olympiska Kommitté har nu tagit ut 13 längdåkare som får repre...

Information angående Skandinavisk cup/Team Sportia cup i Skellefteå 4-6 januari 2014

Snöläget gör att det inte är möjligt att genomföra alla tre tävlingsda...