Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning

Jens glänste i touröppning

Jens blixtinkallades som reserv i det svenska laget och kom till Oberhof sent på fredagen. Men den allsidige dalaåkaren tog chansen och presterade ett lopp som imponerade på alla.

Herrarnas tour startade med en 4,5 km lång prolog. Canada vann överraskande dubbelt med Alex Harvey 4,1 sekunder före Devon Kershaw. Norrmannen Chris Andre Jespersen kom trea, tio sekunder bakom Harvey.

Jens Eriksson startade tidigt i fältet och hans tid visade bli allt mer värd ju längre tävlingen led och den ena storåkaren efter den andra fick se sig besegrad av honom.

Fristil har tidigare inte varit Jens favoritteknik, han är ju mest känd som en mycket tekniskt driven klassisk åkare. Men ödmjuka dalkarlen är både snabb, stark och uthållig.
I dagens prolog fick han gott betalt för sin samlade kompetens som skidåkare. Taktiskt klokt åkt av Jens, med rytm och tryck, och så det där lilla extra med ett vasst sista varv. Jens var 15 sekunder efter Harvey.

Calle Halfvarsson inledde starkt, men tappade mycket tid på det tredje varvet. Dock, Sågmyras bidrag till världseliten kom 16:e, distanserad med 20 sekunder, och före namn som Alexander Legkov och Petter Northug jr.

Daniel Richardsson och Anders Södergren åkte båda över förväntan på den korta sträckan och placerade sig som 21:a och 24:a. Hudiksvalls-åkarna har aldrig inlett Tour de Ski bättre.
Övriga svenska herrplaceringar: 48) Martin Johansson, 73) Gustav Eriksson, 77) Carl Quicklund.

Marit Björgen vann som väntat damtävlingen över 3 km (f). Segermaskinen från Björga gård i sör Tröndelag var 1,5 sekunder före landsmaninnan Astrid Urenholdt Jacobsen. Tre den stora sensationen - Sylwia Jascowiec från Polen!

Fyrfaldiga Tour de Ski-drottningen Justyna Kowalczyk kom inte till start. En protest mot att arrangören ändrade om i tävlingsprogrammet på grund av snöbrist och lade till ytterligare ett skejtlopp (sprint).

Sara Lindborg gjorde ett av sina bästa fristilslopp i karriären och stakade in som 25:a och bästa svenska, 22,8 sekunder efter Björgen.
Tourdebutanten Evelina Settlin in som 35:a, 26 sekunder från täten.

Övriga svenska placeringar: 42) Anna Haag/Maria Rydqvist, 49) Julia Svan, 50) Emma Wikén, 55) Hanna Erikson.