Bra svensk inledning i Otepää

Det blev en riktigt bra start på den avslutande mini touren i säsongens Skandinaviska cup i Otepää. När tävlingarna startade med sprint i fri teknik under fredagen. Fyra svenska åkare tog dig hela vägen till final i det tuffa startfältet.

I damtävlingen blev det stora framgångar när hela tre tjejer tog sig till final. Totalt tog sig sju svenska tjejer till finalomgången. I finalen fick Maria Nordström, Ulricehamns IF, Jonna Sundling, IFK Umeå, och Linn Sömskar, IFK Umeå, rada upp sig mot tre norska tjejer.

När startskottet small så var alla svenska tjejerna ganska försiktiga iväg. I första backen ökade dock Jonna Sundling farten och manövrerade sig hela vägen fram till ledning. Väl där framme ökade hon farten ytterligare och fältet sträcktes ut rejält, hon fick till och med en lucka till de övriga. In på den avslutande flacka delen av banan så kom de övriga närmare och in över mållinjen tryckte sig Kari Eide, Norge, före och kunde ta hem etappsegern. Linn Sömskar svarade för en mycket fin avslutning på loppet och kom in som glad trea. Maria Nordström skidade in som femma.

Jonna Sundling, Kari Eide och Linn Sömskar får blommor och medaljer efter den inledande etappen av mini touren i Otepää.

Dagens tävling var även final av sprintcupen i den Skandinaviska cupen och där skrevs historia när Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge, vann cupen totalt för första gången någonsin. Maja hade en bra dag men ett stavbrott i semifinalen satte stopp för vidare avancemang.

Even Northug, Norge, och Maja Dahlqvist med sina pokaler som förkunnar deras slutsegrar i spintcupen i den Skandinaviska cupen 2015/2016.

I herrtävlingen blev det en mycket stor norsk dominans då 2/3 delar av finalfältet kom från vårt västra grannland. Fyra svenska herrar gick vidare och bäst lyckades Anton Lindblad, Hudiksvalls IF. Genom att påpassligt hänga med i det höga tempot i sin semifinal så tog han sig till final som lucky looser. I finalen tog han precis som tjejerna det ganska lugnt ut från start. I första backen accelererade han och gick upp som tvåa. Längst ute på banan klev någon på hans stav som då inte gick av utan lossnade från handtaget, något som inte händer var dag. Trots ett snabbt stavbyte så var han dock chanslös och fick nöja sig med sjätteplatsen. Håvard Solås Tågböl, Norge, vann etappen före landsmännen Pål Troän Aune och Sindre Odberg Palm i en rafflande spurt.

Totalt vanns sprintcupen av prologvinnande Even Notrhug, Norge. Northug tog sig till semifinal i dagens tävling.

Herrarnas prispall med Pål Troän Aune, Håvard Solås Tågböl och Sindre Odberg Palm.

I totala Skandinaviska cupen leder Barbro Kvåle, Norge, med fyra poäng före Maria Nackstad Ström. Sofia Henriksson, Piteå Elit, är trea endast nio poäng från totalledningen. Av övriga svenskor på plats i Otepää är Maja Dahlqvist åtta och Elin Mohlin, Åsarna IK, tia.

I totala herrcupen leder Martin Lowström Nyenget före Mathias Rundgreen och Per Christian Nygård, alla från Norge. Bäste svensk i totalen som är på plats i Otepää är Anton Lindblad på 18e plats.

Imorgon lördag fortsätter mini touren i Otepää med individuella lopp över 5/10 km i klassisk teknik.

Resultat etapp 1 mini tour Otepää Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Totalställning i Skandinaviska cupen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Även imorgon kommer tävlingarna livestreamas och i samarbete med Estniska skidförbundet kan vi erbjuda svensk kommentering av Adam Johansson. Livestreamingen ske via Youtube Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Damerna startar kl. 9:00 svensk tid och herrarna kl. 11:00 svensk tid.

Tävlingarnas officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.