Charlotte Kalla fyra i Toblach

Det blev ett gott besked från Charlotte Kalla idag, då hon blev fyra på 5 kilometer fristil med individuell start.

Efter tävlingar i Frankrike och Tyskland har Tour de Ski nu landat i norra Italien där tävlingen ska avgöras uppför slalombacken Alpe Cermis i Val di Fiemme på söndag.

Dagens lopp genomfördes emellertid i Toblach. Det var den femte etappen av touren och den enda tävlingen med individuell start. Herrarna inledde med ett lopp på 10 kilometer och därefter körde damerna fem kilometer.

På herrsidan blev det en fin femteplats för Marcus Hellner, Gellivare skidallians. Han startade lite segt men lyckades hämta upp sig bättre och bättre ju längre in i loppet han kom. Marcus har ett fortsatt fint läge i touren, även om han tappade några placeringar och nu ligger på en åttonde plats. Dock har han närmare upp till tredjeplatsen tidsmässigt nu än vad han hade före dagens lopp.

De andra killarna imponerade genom att ligga bra från start till mål. Mest glädjande på herrsidan var Viktor Thorn, Ulricehamn IF, och Axel Ekström, Garphyttans IF, som blev 16:e respektive 17:e. De var bara sekunderna efter världsdominanten Martin Johnsrud Sundby, från Norge, och endast sex sekunder från en topp tioplacering.

Vinnare i dagens lopp blev Sergey Ustiugov, Ryssland, som övertygat i lopp efter lopp på touren. Fransmannen Maurice Manificat blev tvåa och Simen Hegstad Krüger, från Norge, trea.

Damerna åkte ett varv på den fem kilometer långa banan. Det blev ett glädjebesked från Charlotte Kalla, Piteå elit, som åter igen åkte bra och som var riktigt bra med i täten. Charlotte hamnade på en fjärdeplats, 15 sekunder efter vinnaren Jessica Diggins, USA, och endast några hundradels sekunder från pallen och Sadie Björnsen, USA, som var trea. Tvåa blev finska Krista Parmakoski.

Tourledaren inför dagen, Stina Nilsson, IFK Mora SK, hade en lite tyngre dag och slutade på en 20:e plats. Hon tappade en del värdefulla sekunder i sammandraget, men hennes närmaste konkurrenter var också längre ner i resultatlistan och därmed har Stina fortfarande goda känningar på täten.

En annan åkare som gjorde ett väldigt bra lopp idag var Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, som slutade på en 12:e plats. Hon öppnade loppet lite mer kontrollerat än vad hon brukar göra och gjorde en väldigt fin avslutning.

Ställningen i Tour de Ski efter 5 av 7 etapper

Damer: 1) Heidi Weng, Norge, 1,23,38,8, 2) Ingvild Flugstad Östberg, Norge, +11,1, 3) Stina Nilsson, Sverige, +16,3, 4) Krista Parmakoski, Finland, +36,8, 5) Jessica Diggins, USA, +1,23,3, 6) Nathalie von Siebenthal, +2,51,5, 7) Yulia Tchekaleva, +2,57,4, 8) Nicole Fessel, Tyskland, +3,11,3, 9) Sadie Bjornsen, USA, +3,18,1, 10) Kathrine Rolsted, Norge, +3,24,9.

Övriga svenska placeringar: 12) Charlotte Kalla, +3,35,5, 24) Emma Wikén, +4,58,8, 30) Evelina Settlin, 5,25,4, 31) Maria Nordström, +5,26,0.

Herrar: 1) Sergey Ustiugov, Ryssland, 2,13,51,0, 2) Martin Johnsrud Sundby, Norge, +1,34,1, 3) Dario Cologna, Schweiz, +2,07,5, 4) Alex Harvey, Kanada, +2,08,0, 5) Maurice Manificat, France, +2,14,5, 6) Matti Heikkinen, Finland, +2,32,3, 7) Simen Hegstad Krüger, Norge, +2,34,0, 8)Marcus Hellner, Sverige, +2,43,4, 9) Didrik Tönseth, Norge, +2,44,8, 10) Jean Marc Gaillard, Frankrike, +4,23,1.

Övriga svenska placeringar: 18) Jens Burman, +5,19,5, 26) Daniel Richardsson, +6,47,8, 54) Axel Ekström, +7,56,9, 33) Viktor Thorn, +8,27,6.

Alla resultat damer Länk till annan webbplats.
Alla resultat herrar Länk till annan webbplats.