Omväxlande avslutningar i Umeå

Det blev stor underhållning när mästerskapssäsongen för seniorerna och Scandic cup för juniorerna avslutades under lördagen och söndagen i Umeå.

Längdskidornas blåa band, 3- och 5-mileni fri teknik avgjordes under lördagens inför stor publik på plats i Umeå och i mycket fint vårvinterväder. Även tittningen på den webbstreaming som genomfördes var välbesökt.

Damernas tremil dominerades av förhandsfavoriten Charlotte Kalla, Piteå Elit, som kontrollerat tog sitt 25e SM-guld. Hon var aldrig utmanad utan ledde loppet från start till mål. Silvret gick till junioren och stortalangen Ebba Andersson, Sollefteå Skidor, som kunde hänga med Kalla och därmed fick en fin resa till medaljen. Rutinerade Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, tog bronset efter ett mycket fint lopp.

Lagtävlingen vanns av Piteå Elit genom Charlotte Kalla, Jennie Öberg och Lisa Vinsa.

Herrarnas femmil blev en riktig nagelbitare där distansen tog ut sin rätt. Förhandsfavoriten och regerande mästaren på distansen Marcus Hellner, Gellivare Skidallians, gjorde ett mycket fint lopp och såg ut att gå mot segern men på det sista varvet mötte han den berömda väggen och de var med knapp styrfart som han tog sig över mållinjen.

Där bakom hade Anders Svanebo, Stockviks SF, istället fått upp farten på sitt sista varv efter att ha legat precis utanför prispallen hela tiden. In på stadion gav han allt över mållinjen och kunde konstatera att han slagit Hellner med tio sekunder.

När den enda som kunde hota segern, Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF, inte dök upp ganska omgående kunde Svanebo sträcka armarna i skyn och för första gången titulera sig svensk mästare. Rickardsson fick istället nöja sig med fjärdeplatsen. Martin Johansson, IFK Mora, tog bronset efter ett mycket fint lopp där han till stora delar hängde ihop med Hellner. På slutet åkte han dock ifrån hono coh säkrade då bronset.

Lagguldet gick i herrklassen till Hudiksvalls IF med Daniel Rickardsson, Anders Södergren och Erik Andersson.

Officiella resultat SM 3- och 5-mil 2017 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I SM-touren blev det också omkastningar i allra sista stund.

I damklassen hade Emma Wikén, Åsarna IK, den gula västen inför 3-milen men efter att ha slutat på 15e plats och att Jennie Öberg, Piteå Elit, blivit femma så gick Öberg upp i topp och säkrade förstapriset om 25 000 kr. Linn Sömskar, IFK Umeå, blev trea efter att ha slutat tia på tävlingen. Det räckte för att elvan i loppet Evelina Settling, Hudiksvalls IF, skulle få en poäng mindre än Sömskar och bli fyra.

SM-guldet för Anders Svanebo, Stockviks SF, blev dubbel lycka då resultatet räckte för att vinna herrklasen med en enda poängs marginal till ledaren inför avslutningen Martin Johansson, IFK Mora. Karl-Johan Westberg, Borås SK, behöll sin tredjeplats efter att han slutat på nittonde plats på femmilen.

Slutresultat SM-tour 2017 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Då årets mästerskapssäsong nu avslutats för längdskidorna så har all statisitk uppdaterats. Här finns alla svenska mästare samlade. Välj i menyn till vänster mellan de olika grenarna.

Historik och statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Under söndagen avslutades säsongens Scandic cup för juniorerna med jaktstart i fri teknik. Grunden till jaktstarten lades under den prolog som genomfördes på lördagsförmiddagen.

Resultat prolog Scandic cup 170325 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF, hade inför avslutningen vunnit alla säsongens tävlingar i D 17-18 och väl på plats i Umeå utökade hon segerraden och vann både prolog och jaktstart. Tvåa i jaktstarten blev Katrin Sjödén, Älvdalens IF, några sekunder före Louise Lindström, Högbo GIF.

Denna trio blev även topptrion i totala Scandic cup. Karlsson var förstås överlägsen som slutsegrare men mellan Sjödén och Lindström fick inbördes möten bli avgörande då de slutade på exakt samma slutpoäng.

D 19-20s jaktstart blev en spännande tillställning där Moa Olsson, Falun-Borlänge SK, gjorde ett kanonlopp och vann. Olsson gick ut hela 14 sekunder efter Moa Lundgren, IFK Umeå, men tog in avståndet bit för bit och när upploppet inleddes visade hon kyla och vann klart före Lundgren. Johanna Hagström, Falköpings AIK, höll sin tredjeplats hela vägen under jaktstarten.

I totala Scandic cup blev det dock Moa Lundgren som vann med 16 poäng före Moa Olsson. Johanna Hagström blev trea knappt slagen av Olsson.

Prispallen i D 17-18. Fr. v. Katrin Sjödén, Frida Karlsson och Louise Lindström.

H 19-20s jaktstart blev en uppvisning av Fredrik Andersson, Sollefteå Skidor IF. Han startade som 11a i ett tätt fält och när han väl gick till spets så malde han ner motståndet och kunde vinna tävlingen med dryga halvminuten. Tvåa blev Eric Rosjö, IF Hallby, och behöll därmed sin placering från prologen. Gustaf Berglund, Storvreta IK, blev trea efter ett fint lopp där han gick ut som tolva.

I totala Scandic cup gick slutsegern till Eric Rosjö efter en mycket jämn och fin säsong. Det var dock med knapp marginal till tvåan Hugo Jacobsson, Falun-Borlänge, som förlorade cupen i detta sista lopp då han hade en tyngre dag i spåret. Anton Elsesth, Lierne IL, som ledde cupen i början av vintern blev trea.

H 17-18 fick äran att avsluta hela tävlingshelgen i Umeå med sin jaktstart. William Poromaa, Johannisbergs AIK, ledde stort efter prologen och klarade av att vinna även jaktstarten. Han utmandes dock av en mycket starkt åkande Ossian Rosenberg, Duveds IF, som åkte upp sig från sjätte till andra plats. Leo Johansson, Skillingaryds FK blev trea efter att ha startat som tvåa.

Vann totala Scandic cup gjorde dock Axel Aflodal, Sundbybergs IK. Han bröt jaktstarten men hans poängskörd inför dagen räckte ändå till slutsegern. Ossian Rosenberg blev tvåa och Leo Johansson blev trea.

Officiella resultat jaktstart F Scandic cup 170326 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Slutresultat Scandic cup 2016/2017 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Prispallen i Scandic cup 2016/2017 H 19-20. Fr. v. Hugo Jacobsson, Eric Rosjö och Anton Elvseth.

Avslutningsvis vill SSF framföra sitt varma tack till Umeå Skidallians som svarat för en mycket välarrangerad SM-avslutning och final i Scandic cup.

Ett stort tack även till Scandic för all stöttning kring Scandic cup under hela säsongen!

Tävlingarnas officiella webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto toppbild: Kenneth Hedberg