Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning

Rickardsson bäste svensk Lahtis

På söndagen fortsatte tävlandet i finska Lahtis då det var dags för 10 kilometer för damerna och 15 kilometer för herrarna i klassisk stil med individuell start. Bästa svensk blev Daniel Rickardsson på en tionde plats.

I det första distansloppet efter OS saknades de starkaste blågula distansåkarna. Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Stina Nilsson, som alla tre tävlat intensivt under OS, avstod söndagens distanslopp. I deras frånvaro blev Ida ingemarsdotter bästa svenska på en 17:e plats, 1.24 efter vinnaren Krista Pärmakoski.

Pärmakoski visade beslutsamhet direkt från start när hon tog sin andra seger någonsin i individuell start. Hon tog genast en rejäl ledning, som hon sedan drygade ut under resten av loppet. Till hemmapublikens stora glädje visade hon att hon är en av världens bästa skidåkare.

Tvåa blev U23-åkaren Natalia Nepryaeva från Ryssland, som tog sin första pallplats i karriären, 20,9 sekunder efter Pärmakoski. På tredje plats kom en åkare med ofantligt mycket mer erfarenhet – norska Marit Björgen tog sin 179:e pallplats.

Ytterligare fyra svenskor tog poäng. Anna Dyvik, Emma Wikén och Jonna Sundling placerade sig i rad på 25–26:e plats. Strax efter dem tog sig Maja Dahlqvist in som 29:a. Maria Nordström blev 45:a.

Daniel Rickardsson gjorde ett stabilt lopp när det var herrarnas tur att tävla. Han slutade tia, 1,09 sekund efter vinnande Alexey Poltaranin från Kazakstan.

Anton Lindblad fick till ett väldigt bra lopp. Han öppnade friskt och slutade på en 22:a plats, vilket är hans näst bästa placering. Bra åkning fick vi även se av Viktor Thorn och Jens Burman, som slutade 18:e och 19:e.

Bäst av alla var emellertid Poltaranin, som genom en mycket stark avslutning krossade allt motstånd. Han fann före ryssen Alexander Bolshunov med 9,1 sekunder. På tredje plats kom hemmaåkaren Iivo Niskanen, 20,9 sekunder efter Bolshunov.

Simon Lageson slutade på en 36:e plats och Björn Sandström på 40:e plats.

Resultat 10 km (K) individuell start damer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Resultat 15 km (K) individuell start herrar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.