Kalla vinner SM-tremilen

Prispallen efter tremilen blev en repris av 10-kilometersloppet. Charlotte Kalla tog guldet före Ebba Andersson, medan Jonna Sundling tog brons.

Skellefteå fortsatte att leverera gnistrande vinterväder med sol och mycket snö när det på måndagen var dags för den sista tävlingsdagen. Tremilen med individuell start i klassisk stil stod på programmet för damerna.

Liksom i söndagens lopp över 10 kilometer var det Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Jonna Sundling som slogs om medaljerna under hela tävlingen. Andersson, från Sollefteå skidor IF, satsade rejält från start och vid fyra kilometer hade hon tagit en ledning på 9,4 sekunder före Piteå elits Charlotte Kalla och 19,2 sekunder före Jonna Sundling, IFK Umeå.
– Jag ville inte ha Charlotte i ryggen direkt, så jag tänkte att jag skulle öppna hårt men kontrollerat, vilket jag kände att jag gjorde, sa Andersson efter loppet.

Men vid 7,5 kilometer hade Kalla tagit sig förbi Andersson med ynka 0,2 sekunder och när halva loppet var kört började Andersson tappa mot både Kalla och Sundling. Hon fick emellertid ny energi mot slutet och tog in på Sundling igen, samtidigt som hon åkte ungefär jämnsnabbt med Kalla.

Men Kalla var ohotad och tog slutligen hem guldet med 44 sekunders marginal till Andersson.
– Jag fick skärpa till mig i början av loppet när jag hörde att Ebba ledde med 10 sekunder efter fyra kilometer. Jag kände att jag hade mer att ge men det är ju inte att bara att ställa ut skidorna och det är i slutet av säsongen så jag fick kämpa, berättade Kalla efter loppet.

Sundling, som har visat storform i slutet av säsongen, tog bronsmedaljen och är därmed den enda åkare som tagit medalj i samtliga fem SM-lopp i Skellefteå. Sundling kom i mål 2 minuter efter Kalla.
– Jag har aldrig åkt en tremil med individuell start tidigare, så det var lite speciellt att veta hur man skulle gå ut, sa Sundling.

Stina Nilsson, IFK Mora SK, som var sliten under söndagens 10-kilometerslopp, gjorde en vass avslutning i tremilen, vilket gjorde att hon knep fjärdeplatsen före Anna Haag, Anna&Emil sportklubb.

I och med dagens vinst har Charlotte Kalla tagit hem otrolig 28 SM-guld, varav tre stycken i år. Hon har vunnit sju SM-tremilar och är endast slagen av Anna Haag år 2010 och Emma Wikén 2013.