Starkt lopp av Halfvarsson

Calle Halfvarsson gjorde en stark insats då han blev åtta och bäste svensk i 15 kilometer fristil med individuell start. Loppet utgjorde etapp 2 av Tour de Ski. Bästa svenska blev Ida Ingemarsdotter på en 13:e plats.

Calle Halfvarsson öppnade loppet över 15 kilometer i fri stil starkt och ledde efter tre kilometer. Vid tio kilometer utmärkte sig tre andra åkare. Ryssen Sergey Ustiugov tog över ledningen och hans landsman Alexander Bolshunov låg trea. Mellan dem klämde sig norrmannen Simen Hegstad Krüger in. Trion behöll sina positioner hela vägen in i mål.

Bakom dem var det tajt mellan positionerna. Liksom många andra åkare krokande Calle mot slutet av loppet. Men han höll ihop det bra och slutade på en fin åttondeplats, 43 sekunder bakom urstarke Ustiugov. Det var en mycket bra insats av Halfvarsson.

En annan åkare som gjorde ett mycket bra lopp utifrån sina förutsättningar var Oskar Svensson, som blev näst bäste svensk på en 38:e plats. Distanslopp i fristil är normalt inte hans starkaste kort.

Tyngre gick det för Viktor Thorn (44) och Daniel Rickardsson (45), som hade högre förväntningar inför dagens lopp. Simon Lageson blev 68:a och Karl-Johan Westberg 69:a, medan sprintspecialisten Teodor Peterson slutade på en 82:a plats.

Även i damernas lopp över 10 kilometer bestod topptrion av två ryska åkare och en norsk. Natalia Nepraeva tog sin första världscupseger, medan Ingvild Flugstad Östberg blev tvåa, endast 0,3 sekunder efter Nepraeva, och Anastasia Sedova trea.

Gårdagens tvåa, Ida Ingemarsdotter, gjorde även ett bra distanslopp. Hon låg bra till under hela loppet och slutade på en 13:e plats.

Näst bästa svenska var Moa Molander Kristiansen, som bara var en sekund från att ta världscuppoäng på en 31:a plats.

Strax efter Moa kom Linn Sömskar (33). Lisa Vinsa blev 38:a och gårdagens vinnare, Stina Nilsson, blev 39:a. Maria Nordström slutade på en 53:e plats och Mia Eriksson på plats 61.

I totalställningen av Tour de Ski ligger Halfvarsson tia, en knapp minut efter ledande Bolshunov. På damsidan ligger Ida Ingemarsdotter sexa och Stina Nilsson tia, 46 sekunder, respektive 1,34 minut efter Nepryaeva, som leder touren.