Ebba tillbaka på pallen

Ebba Andersson blev trea i 10-kilometersloppet som utgjorde den tredje etappen av Tour de Ski. Calle Halfvarsson blev fyra, endast sex tiondelar från pallen.

I den tredje etappen av Tour de Ski öppnade Ebba Andersson stenhårt. Hon låg tvåa efter 1,7 kilometer och efter tre kilometer låg hon till och med före Therese Johaug, som vunnit varje distanslopp den här vintern.

Under det första varvet hamnade hon tillsammans med Ingvild Flugstad Östberg, som varvade samtidigt som Ebba startade.
– Jag öppnade aningen optimistiskt, men det var inspirerande att ha Ingvild att jaga på första varvet, berättar Ebba.

Det visade sig att Östberg var en bra kamrat att ha sällskap med. Hon slutade på en andraplats, endast sju tiondelar efter Johaug.

För Ebba gick det något tyngre på det andra varvet. Efter sju kilometer hade hon halkat ner på en tredjeplats och frågan var nu om hon skulle klara att stå emot norska Heidi Weng, som jagade tredjeplatsen. Ebba lyckades hålla norskan bakom sig och blev trea, tio sekunder efter Johaug och endast tre tiondelar före Weng.
– Andra delen av loppet blev jag ganska trött, men är ändå väldigt nöjd med hur jag hanterade situationen och hur jag krigade så bra som jag gjorde.

För Ebba, som missat hela tävlingssäsongen innan Tour de Ski på grund av sin knäskada, var dagens tredjeplats ett skönt kvitto på att hon fortfarande håller absolut världsklass.
– Det har varit svårt att veta vad jag ska förvänta mig så här i inledningen av tävlandet. Även om jag har känt mig stark under träning så är det ju viss skillnad mellan att träna och tävla, så jag är jätteglad att jag har fått den här starten, berättar en glad Ebba efter loppet.

Näst bästa svenska, på en elfteplats, blev Charlotte Kalla, som är på en 15:e plats i totalen av Tour de Ski efter tre etapper. Ytterligare tre svenskor tog världscuppoäng i dagens tävling. Jonna Sundling kom på 13:e plats och ligger nu på en 20:e plats i touren. Moa Lundgren blev 23:a och är med sin elfteplats näst bästa svenska i totalen. Elina Rönnlund blev 26:a och är 28 i totalen. För Maja Dahlqvist blev det en tung dag och hon slutade på en 46:e plats och är 53:a i totalen.

Emma Ribom vaknade med halsont och tvingades avbryta touren.

Calle Halfvarsson visade vad han går för när han är i form. Han blev fyra efter tre starka ryssar i fristilsloppet över 15 kilometer med individuell start.

Som planerat öppnade han lugnt och var långt bak i startlistan i början av loppet. Närmare bestämt på plats 46 efter knappt två kilometer. Men sedan åkte han allt snabbare samtidigt som andra åkare föll igenom.

Efter sju kilometer var Calle trea och därefter blev det en hård kamp mellan honom,  Alexander Bolshunov och norrmannen Hans Christer Holund. Det blev Bolshunov som tog hem tredjeplatsen, endast sex tiondels sekund före Halfvarsson. Ytterligare två tiondelar efter honom kom Holund på en femteplats.

Den ende som höll ifrån de övriga genom hela loppet var Sergey Ustiugov, som vann med 22,6 sekunder före landsmannen Ivan Yakimushkin.

Calle Halfvarsson ligger tia i totalen efter dagens lopp.

Jens Burman blev näst bäst av svenskarna på en 20:e plats, vilket även är hans placering i totalen. Även Karl-Johan Westberg tog världscuppoäng med sin 30:e plats. Han är nu 28:a i totalen. Björn Sandström blev 52:a (48:a i totalen), följd av Axel Ekström på en 53:e plats (54 i totalen) och Oskar Svensson på en 55:e (65 i totalen). Johan Häggström kände av magproblem inför start och saknade energi i loppet. Han gick i mål sist av alla, på plats 77 och rasade från en tredjeplats i totalen till 52:a plats.

Resultat 10 km F damer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Resultat 15 km F herrar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Totalställning Tour de Ski damer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Totalställning Tour de Ski herrar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.