Nu lyfts jämställdheten inom längdskidsporten
Det har gått ett år sedan SSF längd bildade en nätverksgrupp med uppgift att ta reda på hur jämställd organisationen är och vad som kan behövas för att få fler kvinnor att anta roller, inom sporten, på högsta nivån.
Gruppen har träffats regelbundet, främst digitalt, för att sammanställa sina erfarenheter om att verka som kvinna i Skidsverige. Nätverksgruppen har letts av Annika Zell, tidigare landslagstränare och samlat kvinnor från flera olika håll i Längdskidsverige.
Annika Zell har tillsammans med längds interna nätverksgrupp intervjuat och ställt frågor till ett 40-tal kvinnor som har olika befattningar i Längdskidsverige för att bilda ett nuläge inför framtiden. Många intressanta slutsatser kan dras från sammanställningen men tydligt är att några faktorer påverkar kvinnornas syn på att arbeta på en högre nivå inom organisationen.
– Det vi ser är att många kvinnor har fått möjligheten till att avancera till högre positioner, men inte tar chansen. Arbetsuppgifter och antalet resdagar inverkar på familjeliv och aktiviteter utanför skidåkningen, men många uttrycker också en osäkerhet om att räcka till, säger Annika Zell.
En annan faktor som lyfts är de arbets- och anställningsvillkor som gäller för tränare och ledare på de högre nivåerna.
– Flera av de intervjuade uttryckte en uppfattning om att det saknas struktur och ett tydligt ramverk för uppdraget vilket gör att det kan bli både omfattande och osäkert, fortsätter Annika.
Skidförbundet har påbörjat förtydliganden och förändringar för att göra dessa jobb attraktiva för både såväl män som kvinnor. Att se över arbetstid och göra tydliga uppdragsbeskrivningar har varit ett första steg och redan i år har flera kvinnliga tränare tagit mer ansvar på högre nivå och vi har jämnat ut könsfördelningen på landslagstränarnivå.
– Det primära målet att få fler kvinnor som tränare på högsta nivån, vilket också är ett konkret mål i Strategi 2026, som gäller för alla grenar inom Svenska Skidförbundet, säger Karin Ersson, nationell chef för SSF Längd, som tagit del av rapporten.
– Vi behöver adressera de hinder som finns för att få kvinnor att anta dessa roller, men vi ser även att även yngre män ställer andra krav idag än tidigare. Därför måste vi, om vi vill attrahera kompetenta tränare, förbättra och anpassa arbets- och anställningsvillkoren så att det går att förena jobbet med att till exempel ha familj och barn, säger Karin Ersson, nationell chef för SSF Längd, som tagit del av rapporten.
Slutmålet som är en del av förbundets ”Strategi 2026” är att ha 40 procent kvinnor som tränare inom organisationen. Det är också ett mål att behålla kvinnor som tränare på landslagsnivå och inom serviceorganisationen.
– Vi vill inte arbeta med kvotering utan vi vill göra jobben mer attraktiva så att de som har bäst har bäst kompetens ska vilja jobba i verksamheten och en viktig del i detta är att förbundet har anställt en HR-ansvarig som ska hjälpa oss att forma och presentera rollerna i framtiden, avslutar Karin.
Nätverksarbetet initierades av längdlandslagets partners, Sundström Safety som på sikt vill se fler kvinnliga tränare på tidigare mansdominerade befattningar som också driver nätverket EPOS.
Karin Torneklint utsågs till generalsekreterare för EPOS-nätverket i början av året. EPOS fokuserar på kompetensutveckling, inspiration och erfarenhetsutbyte för kvinnliga idrottsledare med målet att de ska fortsätta sin resa upp till senior- och elitnivå.
Läs mer - Karin Torneklint blir generalsekreterare för EPOS Länk till annan webbplats.
EPOS ska fokusera på kompetensutveckling, inspiration och erfarenhetsutbyte för kvinnliga idrottsledare med målet att de ska fortsätta sin resa upp till senior- och elitnivå. I nätverket ingår utöver Svenska Skidförbundet, längd, även Djurgården Fotboll även Djurgården Hockey, Malmö Redhawks, IFK Göteborg och Svenska Friidrottsförbundet. Under pandemin har medlemmarna träffats digitalt men för en kort tid sedan skedde det första fysiska mötet.
2022-06-17
2022-06-17