Träning och tävling med andningsmask
När bör andningsmask användas och vad har det för effekt? Här kan ni läsa rekommendationer kring användning av andningsmask för längdskidåkare från 15 år och uppåt.
Vintern är här och nu kan det periodvis vara kallt på många orter runtom i vårt avlånga land. Relativt många längdskidåkare har astma- och luftrörsbesvär, vilket kan vara besvärande vid träning och tävling i kyla. Jämfört med den allmänna befolkningen är det tre gånger vanligare med astma hos längdskidåkare. En bidragande orsak anses vara långvarig och upprepad inandning av kall och torr luft i samband med träning eller tävling.
Ansträngning vid kyla kan medföra att luftrören drar ihop sig, vilket gör att det blir svårare att andas samt ge upphov till hosta och/eller pip i luftrören. En sådan ansträngningsutlöst luftrörsförträngning är vanlig vid astma, men kan också förekomma hos längdskidåkare utan astma. Luftrörsförträngningen kan ibland vara lindrig, men också så svår att den försämrar den fysiska prestationsförmågan.
En värme- och fuktväxlande andningsmask förhindrar ansträngningsutlöst luftrörsförträngning hos längdskidåkare med och utan astma. Den kan vara lika effektiv som luftrörsvidgande astmamedicin. En längdskidåkare som använder andningsmask vid träning och tävling i kyla kan därför förebygga risken för andnings- och astmabesvär, vilket i sin tur förbättrar träning och prestation.
Vid all träning och tävling i kyla bör den aktive använda klädsel som täcker stora delar av hals och ansikte, exempelvis en ”buff” eller liknande. En andningsmask kan användas under tävling om det känns behagligt. Ett tips är att välja en modell som känns bekväm och den får gärna täcka stora delar av ansiktet, helst både mun och näsa.
Andningsmotståndet i maskerna är väldigt litet, mindre än hälften än i de mätsystem som finns i olika testlabb för att mäta syreupptagning. Om inte filtret isat igen är motståndet alltså inget hinder för att använda andningsmasker även vid tävling eller högintensiv träning.
Rekommendationerna har tagits fram i samverkan med Mittuniversitetet, Nationellt Vintersportcentrum och Umeå Universitet. De syftar till att bibehålla en god hälsa och bidra till hållbara längdskidåkare.
2022-12-26
2022-12-07
Ulrika Sterner, SSF