Om rörelserika träningar och hög aktivitetsnivå
Vad behöver du som tränare tänka på för att skapa roliga och utvecklande träningspass oavsett vilken nivå som utövarna befinner sig på? En av nycklarna är att möjliggöra en hög aktivitetsnivå och därmed skapa rörelseglädje, här ger vi tips på hur!
I Svenska Skidförbundets utvecklingsmodell för längdskidåkning, Blågula vägen, beskrivs viktiga aspekter i ledarskapet för att utveckla både individen och gruppen.
Som tränare för unga utövare finns ofta utmaningar med exempelvis stora barngrupper och naturliga individuella skillnader i mognad och skiderfarenhet bland utövarna i träningsgruppen. Hur kan vi då planera och genomföra träningar där så många som möjligt utmanas från sin nivå, känner sig motiverade och utvecklas?
Tydlighet, struktur och rutiner
Om du som tränare är väl förberedd och har en plan för träningens olika delar så ökar möjligheten till träningar som ”flyter och flyger”. Tydlighet, struktur och rutiner kan låta tråkigt, men faktum är att rutiner och igenkänning skapar trygghet både bland utövare och er ledare. Det kan exempelvis handla om att ni alltid samlas på samma plats innan träningen och därmed slipper lägga tid på att samla gruppen. Ha inte för bråttom att byta ut passupplägg och övningar utan låt de aktiva lära sig övningen och känna att de behärskar den, det är viktigt för motivationen.
Då skidåkning är en utomhusidrott vill vi speciellt undvika stillastående och frysande utövare. Det är därför extra viktigt att komma i gång så snart som möjligt med fysisk aktivitet. När gruppen samlats och ni sagt hej till alla, försök komma i gång direkt med rörelse som en del av uppvärmningen. Håll eventuella instruktioner korta. Om ni har behov av att prata längre överväg i stället att göra det inomhus i anslutning till passet.
Logistiskt smarta träningar
Tänk till hur ni rör er under träningen och vilka ytor ni använder. Om du tränar barn och unga kan det vara en fördel att krympa ytorna och hålla samman gruppen i stället för att enbart åka ut på längre skidspår. Att åka olika korta slingor eller ”fyrklövrar” är en bra variant. Med mindre ytor har du som ledare lättare att ha koll på gruppen, speciellt om du är ensam som ledare.
Utövarna kan här utmanas utifrån sin nivå, exempelvis hinner några åka ett par varv medan andra hinner flera varv.
Miljöns betydelse
Den fysiska träningsmiljön kan ha stor betydelse för aktivitetsnivån och framför allt spontan rörelse och lek. Med relativt enkla medel kan ni skapa ett skidaktivitetsområde med hinder och utmaningar som passar alla. Hopp och gupp i en backe motiverar att åka om och om igen, och våga utmana sig själv utifrån sin nivå. Här sköter sig träningen i princip själv! Du som tränare behöver nödvändigtvis inte instruera och organisera utan möjliggöra rörelse genom spontan lek och rörelse!
Rörelserika övningar och lekar
Traditionellt är lekar ofta inriktade på prestation och deltagare kan också bli utslagna från leken. Med enkla förändringar kan lekar och övningar ändras så att fler får utmanas, ha roligt och röra sig mer!
Genomför övningar där hela gruppen är i rörelse tillsammans. Undvik köbildning och så kallad ”åskådareffekt” där en eller ett fåtal personer rör sig medan majoriteten är åskådare.
Tips att ta hem:
- Anpassa antalet deltagare - Gör många lag vid stafetter så ni slipper köbildning och åskådare. Vid Följa John, gör flera kortare ”led” i stället för ett långt, så får fler göra rörelser och leda tåget.
- Anpassa området – öka eller minska ytan ni leker på för att skapa mer rörelse.
- Kom ihåg den kontinuerliga åkningen – en bra riktlinje är att utövarna är att träna på att åka sin tävlingsdistans utan uppehåll. Att få åka ostört längs elljusspåret har också sin tjusning!
- Se tränarteamet som en total resurs – hjälp varandra för att skapa flyt i träningen. Medan en tränare leder uppvärmningen kan någon annan förbereda en teknikbana.
- Anpassa utrustningen - Vid bollekar, använd fler bollar eller mål - se filmen med exemplet doppboll!
Tips på vidare läsning
- Blågula vägen – utvecklingsmodellen för längdskidåkning, Svenska Skidförbundet.
- Lek med rörelseförståelse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., SISU Förlag.
- Skidor för barn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – lek och lär, SISU Förlag.
2023-03-14
2023-03-14
Anna Norman, SSF