Grattis Skellefteå - 40 miljoner till asfaltsslinga
Skellefteå kommun har tagit beslut på en investering på 40 miljoner för asfaltsslinga på Vitberget. En satsning som visar värdet och vikten av att alla ska få kunna utföra sin sport på ett säkert och tryggt sätt.
Kan Skellefteås satsning få våra kommuner med våra största städer att inse asfaltsslingans självklara plats i samhället?
- Det är en glädjens dag! Vi har arbetat för detta i många år och att nu äntligen få detta positiva beslut från kommunen känns enormt stort, säger Sara Enqvist, huvudtränare för Skellefteå Skidklubb.
Skidklubben har haft en närmast explosionsartad utveckling de senaste åren, ända från barn och uppåt, där det är extra glädjande att klubben lyckats behålla så många i både träning och tävling upp i junior- och senioråldern.
En förutsättning för att kunna behålla denna positiva trend har dock varit att man även i Skellefteå ska kunna träna rullskidor i ändamålsenliga spår på ett säkert sätt. En asfaltsbana helt enkelt, med slingor på olika nivåer från flackare slingor till mer utmanande och kuperade slingor som passar allt från barn, ungdom och motionär till juniorer och seniorer.
- Det är med andan i halsen som vi idag har våra träningar, och vi har på grund av säkerhetsfaran valt att inte ha rullskidor med på träningsprogrammet för våra yngre ungdomar, berättar Sara. Nu öppnas helt nya möjligheter och vi kan tillåta oss att andas lungt och fokusera på övningarna istället!
Fredrik Öhrner från Skellefteå XC har tillsammans med Sara från Skellefteå Skidklubb och Martin Åkerlund från Kågedalens Skidklubb jobbat med frågan länge och har tagit fram olika förslag på slingor till kommunen, förslag som till stor del legat till grund för kommunens beslut.
- Nu ska det bli roligt att knyta ihop säcken och tillsammans med kommun, konsulter och Svenska Skidförbundets anläggningskonsulent hitta de bästa alternativen så att asfaltsslingorna blir brett utnyttjade och till glädje för alla rullsportare, säger Fredrik. De flackare slingorna är relativt enkla att planera, men för de mer kuperade slingorna där man vill få till bra uppförsstigningar så krävs det att utformningen av nedförsbackar blir rätt med tillräckligt stora radier och doseringar i kurvor. - Här tar vi hjälp från Skidförbundets anläggningskonsulent och andra personer med erfarenhet från anläggandet av asfaltsslingor, fortsätter Fredrik.
- För min del har det varit viktigt att även få med möjligheten att kombinera slingor så att man kan få en lång sammanhängande stigning, annars är det risk att många äldre juniorer och seniorer väljer att ändå köra intervallpass på allmänna vägar, säger Klas Nilsson aktiv elitåkare från Skellefteå XC.
Svenska Skidförbundet har sedan en längre tid arbetat för att påverka för positiva beslut och anläggandet av fler asfaltsslingor dedikerade för rullsport. Läs mer om detta på förbundets anläggningssida för asfaltsslingor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
I och med invigningen av asfaltsslingan i Bondsjöhöjden, Härnösand, häromveckan (läs mer om Bondsjöhöjdens slinga i separat nyhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.) och beslutet från Skellefteå kommun så knyts hela Norrlandskusten ihop i ett enda stort pärlband av asfaltsslingor, där alla större städer har minst en asfaltsslinga var.
Detta är något för Sveriges största städer att ta lärdom av; Svenska Skidförbundet har som mål att alla Sveriges 20 största städer ska ha en asfaltsslinga på minst 1,5 km dedikerad för rullsport till år 2026. - Vilken av nedanstående fetmarkerade städer och kommuner av dessa 20 som saknar möjlighet till säker rullsport idag kommer först till positivt beslut om ny asfaltsslinga dedikerad för rullsport?
- Stockholm
- Göteborg
- Malmö
- Uppsala (har i Storvreta)
- Upplands Väsby och Sollentuna
- Västerås
- Örebro (har i Ånnaboda, behöver dock moderniseras)
- Linköping
- Helsingborg
- Jönköping
- Norrköping
- Lund
- Umeå (har vid Ersmarksberget)
- Gävle
- Södertälje
- Borås (har i Borås GIF Skidarena, Kransmossen och Borås Skidstadion)
- Halmstad
- Växjö
- Eskilstuna
- Karlstad
Tillhör du en av dessa städer som saknar asfaltsslinga och vill ha råd och stöd i frågan, tveka inte över att lyfta luren och kontakta Svenska Skidförbundets anläggningskonsulent för längd- och rullskidor Jonas Braam på telefon 0733-223222 eller skicka ett mejl till Jonas.Braam@skidor.com.
2023-09-14
2023-09-13
Jonas Braam, SSF