Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning
En bild

Guld och brons i den avslutande dagen av Junior- och U23-VM

Det blev ett otroligt fint slut för svensk del borta i Planica. Både Junior- och U23-åkarna körde hem medalj – guld i Junior-VM och brons i U23-VM

Först ut var juniorerna. Sveriges Anton Grahn startade starkt och efter den första sträckan hade Sverige, Norge och Schweiz skaffat sig en lucka bakåt.

Efter det satte Norge fart och med bara 3,75 km kvar av den sista sträckan ledde de över Sverige med hela 22,6 sekunder.

Därifrån satte Evelina Crüsell på den avslutande sträckan in ett rejält tempo, hon plockade sekund för sekund och när de bägge åkarna gled in mot stadion för att ta sig an den sista kilometerslingan var Crüsell ikapp.

Därifrån var det inget snack om saken, Crüsell gick om norskan innan upploppet och kunde kontrollerat åka hem guldet till Sverige.

I U23-VM började det tufft för svenskt del. Måns Skoglund fick sin stav knäckt redan på första varvet och växlade sedan på en åttondeplats, 25 sekunder bakom täten.

Ett avstånd som Elin Henriksson på andrasträckan åkte in redan på den första kilometern. Efter det tog hon kommando och växlade i ledning med Schweiz, Tyskland och Norge hack i häl.

Truls Gisselman tog hand om det ansvaret väl och växlade över till Märta Rosenberg på sistasträckan i en tätklunga beståendes av sju nationer.

Sista sträckan började avvaktande: När tempot väl höjdes fick Norge och Italien släppa och loppet avgjordes i en spurtuppgörelse mellan fem nationer. En uppgörelse där Kanada drog längsta strået, precis före Frankrike och Sverige på en andra- respektive tredjeplats.

Totalt blev det sju medaljer för svensk del under dessa mästerskap, tre guld, ett silver och tre brons.

RESULTAT

Mixad stafett, JVM – Planica

  1. Sverige, SWE (Anton Grahn, Mira Göransson, Alvar Myhlback, Evelina Crüsell
  2. Norge, NOR (Mons Melbye, Anniken Sand, Jörgen Nordhagen, Milla Andreassen)
  3. Italien, ITA (Ghio Davide, Iris De Martin Pinter, Aksel Artusi, Maria Gismondi)

Mixad stafett, U23-VM – Planica

  1. Kanada, CAN (Derek Deuling, Jasmine Drolet, Max Hollmann, Liliane Gagnon)
  2. Frankrike, FRA, (Remi Bourdin, Julie Pierrel, Mathis Desloges, Maelle Vayre)
  3. Sverige, SWE (Måns Skoglund, Elin Henriksson, Truls Gisselman, Märta Rosenberg)
Senast uppdaterad
2024-02-11
Publicerad
2024-02-11
Skribent
Samuel Björn

Main partner

Premium partner

Team partner