Gå till innehåll

Skicross

Skicross

Eric Iljans om karriären och säsongen: ”Jag gillar duellen”

Eric Iljans har många framgångsrika år bakom sig och ser fram emot ännu en säsong som ledare för ett starkt svenskt landslag. – Det är lite som Stenmark säger, ju mer man tränar desto bättre går det, säger Iljans.

En tränares viktigaste uppgift är att ge ett starkt fundament att stå på. Eric Iljans har många framgångsrika år bakom sig och ser fram emot ännu en säsong med ett starkt svenskt landslag. – Det är lite som Stenmark säger, ju mer man tränar desto bättre går det, säger Iljans.

Eric Iljans, född och uppvuxen i Nora på 1970-talet, är bondsonen som blev skidentusiast och satte fröet till sin karriär i Sälen. Nora är kanske inte den plats de flesta förknippar med alpin skidåkning men i familjen Iljans fanns ett intresse som smittade av sig. Dessutom var förutsättningarna andra då.

– På den tiden hade vi andra vintrar än nu och det kunde vara mycket snö i södra Sverige. Mina föräldrar tyckte om att åka skidor så vi skaffade oss en stuga i Sälen och jag fastnade tidigt för skidåkning. Det var ju Stenmarkseran, delvis, det drev en att köra käppar så det var spännande och kul då och det är det fortfarande, säger Iljans, som idag är huvudtränare för ett framgångsrikt svenskt skicrosslandslag.

Åkte världscup med Stenmark

Vägen dit gick dock via traditionell alpin skidåkning. Han åkte på proffstouren i USA tills den gick i konkurs i slutet av 90-talet innan han valde att gå över till skicross, då som åkare.

– En fun fact i det är att -88 åkte jag världscup tillsammans med Stenmark. Så då som fjunig 19-åring fick man göra världscupdebut med den största idolen man har haft. Det var ju stort då.

Det blev tio år som åkare innan han lade skidåkningen åt sidan i ett år till fördel för universitetsstudier. Men han var snart tillbaka, då som ledare. Det fanns både delar som var desamma som inom den traditionella alpina åkningen men det fanns också en dimension inom skicrossen som lockade extra mycket.

– Jag har alltid gillat utmaningen med att åka fort och med parallellslalomen kom det här kampmomentet. Jag gillar duellen och skicross initialt hade både tre och fem motståndare så det är mycket kampen man gillar. Och det var ju rena High Chaparall på den tiden mot vad det är nu, säger Iljans.

Drivkraften: Att glädjas med andra

Det har hänt en del med sporten sedan början på 2000-talet, vilket märktes även när Iljans fortfarande var aktiv skicrossåkare. Framför allt har det blivit lite säkrare, farterna har tagits ner något och samtidigt är det mer kamp nu än vad det var i grenens barndom. Och som tränare är den främsta lockelsen att få glädjas med andra.

– Jag gläds med andra som lyckas och kan jag få dem att bli lite bättre så får jag en viss tillfredsställelse i det, att man gör något och hjälper någon.

Att kasta sig ut i en skicrossbana kräver en hel del, inte minst mod, och för Eric Iljans är en stor del av hans roll att ge åkarna de verktyg de behöver för att klara det och utvecklas.

Vad är det viktigaste en tränare kan ge sina åkare tycker du?

– Trygghet i vad de ska göra, att få dem att känna tillit till det de gör. Att ge dem ett fundament att stå på som är så starkt att de klarar av att göra det de ska, säger han och fortsätter:

– Teknik, självförtroende, visa vad de klarar av. De ställs ju ofta inför tuffa beslut att åka skicrossbana, det är ju inte helt lätt. Att man försöker tala om för dem att det här har vi gjort förut, det här kan vi, det här är vad ni tränat på och så vidare så de känner sig trygga i det de gör. För att trygghet är nånstans det som gagnar en att kunna få framgång, för är de trygga kan de börja ladda lite också.

Eric Iljans och Tommy Eliasson Winter, tidigare chef för alpint och skicross, under OS i Peking 2022. Foto: Jon Olav Nestvold/Bildbyrån

Framgång föder framgång

För att en skicrossåkare ska lyckas krävs styrka, balans och medventenhet, menar Iljans. Han betonar att det inte handlar om att vara orädd, utan hellre att vara medveten om vad som krävs. Kroppskontroll är också en viktig del i det komplexa pussel som ska sättas samman för att allt ska fungera.

– Fick man önska skulle alla människor vara truppgymnaster när de är fyra till tio år för då skulle vi ha en helt annan världsbild. Man behöver ha den kroppskontrollen skulle jag säga som gymnaster har. Det går naturligtvis att få på många andra olika sätt men rörelsen i ungdomen är oerhört viktigt för att man ska lösa det komplexa systemet när man blir äldre.

Han har några oerhört framgångsrika år i ryggen. Det svenska laget har hela tiden haft åkare som presterat på den absoluta toppen och förra säsongen var fenomenal ur ett resultatmässigt perspektiv. Sandra Näslund tog elva individuella världscupsegrar och OS-guld, David Mobärg tog fyra vinster och en andraplats och tillsammans med Näslund blev det också en vinst i lagtävlingen i Arosa. Det blev också två medaljer för Fredrik Nilsson och Linnea Mobärg på Junior-VM, bara för att nämna några av framgångarna.

– Vi hade ju otroliga framgångar, jag tror inte ens de kan upprepas. Man kan naturligtvis försöka men det var en sådan här säsong som har varit en fullständig femetta, stolpe in hela tiden. Och det är lite som Stenmark säger, ju mer man tränar desto bättre går det när det kommer till stolpe in, säger Iljans, som också reflekterar över att framgång föder framgång.

– Där många som dras med av framgången och vill mäta sig med de starkaste. De tränar ju med varandra dagarna i ända så de vet ju vad som krävs för att vara på topp och tränar med dem för att se hur man gör. Vi har ju en viss återväxt och det gäller att ta hand om dem och slussa dem så de kan växa i sin egen roll och fart för att bli bäst i slutändan.

Erik Mobärg med Eric Iljans - förberedelser inför träning och tävling. Foto: Ski Team Sweden Alpine.

Ser fram emot VM och coronafri säsong

De åkare som varit starkast och haft mest erfarenhet har också axlat rollen som äldst i laget. Just nu ligger den uppgiften delvis hos Sandra Näslund som trots att hon bara är 26 år gammal är äldst i truppen och också den som ”ålderskvinna”, som Iljans uttrycker det ”inom citattecken”.

–Det är en oerhört viktig roll att ta hand om. Det är alltid spännande att få de här inofficiella ledarna i gruppen som tar ansvaret och hittills har det gjort det på ett väldigt bra sätt.

Nu är premiären av världscupssäsongen 2022/2023 nära, när laget tar sig an Val Thorens 7-9 december. Iljans ser fram emot en coronafri säsong efter att ha levt i en bubbla i två år. Och dessutom vankas VM i Bakuriani, Georgien, i mars där teamevent kommer att vara en del av mästerskapet. Förutom de etablerade, lite äldre, åkarna finns det också ytterligare två namn att hålla extra koll på den här säsongen.

– Linnea Mobärg, ytterligare en från Mobärgfamiljen, som kommer på damsidan. Hon tog silver på Junior-VM i vintras, hon växlar upp nu och har tränat riktigt bra under sommaren. Även Fredrik Nilsson som kommer på herrsidan som tog brons på JVM som har tränat bra och växlat upp.

Sen finns det ännu en sak Eric Iljans ser fram emot och hoppas på.

– Jag ser fram emot att få Erik Mobärg för första gången på en världscuppall. Han har ju VM-pallar och har varit i OS-final men har fortfarande inte tagit en världscuppall så det ser vi fram emot att få se. Det kommer bli spännande.

Världscupen i skicross 2022/2023

Skicrosslaget Ski Team Sweden Skicross kör igång säsongen i Val Thorens, Frankrike, 7-9 december med kval den 7e. Det blir premiär efter att de planerade tävlingarna i Les Deux Alpes 4-5 november fick ställas in på grund av snöbrist.

Se hela tävlingsschemat >> Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad
2022-12-26
Publicerad
2022-11-30
Skribent
Lotte Jernberg, SSF

UPPTÄCK MER

33e världscupsegern för Näslund

Sandra Näslund var jagad under andra tävlingsdagen i Innichen men efte...

LÄS NYHETEN

Näslund i topp – personbästa för Mobärg och Nilsson

Efter fina tävlingar i Val Thorens och Arosa var det dags för den förs...

LÄS NYHETEN

Näslund etta – Mobärg trea i Arosa

Näslund gjorde som vi blivit vana att se henne och tog sin övertygande...

LÄS NYHETEN

Mobärg och Näsund kvalvinnare inför kvällens VC i Arosa

Efter stora svenska framgångar förra veckan i Val Thorens är det dags ...

LÄS NYHETEN

Näslund historisk i Val Thorens

Efter gårdagens 29e vinst som tangerade Fanny Smiths rekord i antal vä...

LÄS NYHETEN

Premiärvinst för Näslund i Val Thorens

Det var en tajt kamp men i slutändan visade Sandra Näslund den storfor...

LÄS NYHETEN

33e världscupsegern för Näslund

Sandra Näslund var jagad under andra tävlingsdagen i Innichen men efte...

LÄS NYHETEN

Näslund i topp – personbästa för Mobärg och Nilsson

Efter fina tävlingar i Val Thorens och Arosa var det dags för den förs...

LÄS NYHETEN

Näslund etta – Mobärg trea i Arosa

Näslund gjorde som vi blivit vana att se henne och tog sin övertygande...

LÄS NYHETEN

Mobärg och Näsund kvalvinnare inför kvällens VC i Arosa

Efter stora svenska framgångar förra veckan i Val Thorens är det dags ...

LÄS NYHETEN

Näslund historisk i Val Thorens

Efter gårdagens 29e vinst som tangerade Fanny Smiths rekord i antal vä...

LÄS NYHETEN

Premiärvinst för Näslund i Val Thorens

Det var en tajt kamp men i slutändan visade Sandra Näslund den storfor...

LÄS NYHETEN

Skicrosspremiär i Val Thorens – Allt du behöver veta

Med en fantastisk säsong i ryggen med en mängd toppresultat i Världs- ...

LÄS NYHETEN

Eric Iljans om karriären och säsongen: ”Jag gillar duellen”

Eric Iljans har många framgångsrika år bakom sig och ser fram emot änn...

LÄS NYHETEN

Sandra Näslund nominerad till Jerringpriset

Sandra Näslund tog elva individuella världscupsegrar och toppade säson...

LÄS NYHETEN

Presenting Partner

Supporter

Lagsponsorer