Gå till innehåll

Speedski

Speedski

Förbundskaptenen summerar den svenska VM-insatsen

Summan av årets svenska speedskiinsatser är mycket bra och vi gör ett fullt godkänt VM, men vi hade chansen att göra ett ännu bättre säger förbundskapten Bengt Åke Otter till skidor.com

Det har varit en mycket bra svensk speedskisäsong och den avslutades med ett VM. Skidor.com har ställt några frågor till förbundskapten Bengt-Åke Otter efter säsongens slut:

Hur vill du summera den svenska VM-insatsen?
- På juniorsidan gick det mycket bra, två juniorvärldsmästare av två möjliga är ett fantastiskt kvitto på att vi har framtiden för oss. Att vi sedan hade senioråkare som tagit världscupsegrar i år gjorde att vi kanske hade något högre förhoppningar än vad som infriades under VM. Men två juniorguld och ett silver och ett brons i damer S1 är naturligtvis ett mycket bra VM-facit för svensk speedski.

På juniorsidan var det ju Sara Niemi och Erik Backlund som stod för medaljskörden, båda två dominerade stort i sina respektive klasser och även övriga juniorer gjorde fina insatser. Vad säger du om juniorernas insatser?
- Erik Backlund gör ju en helt enastående insats. I ett av åken var han till och med snabbare än snabbaste senioren. Erik har gått från klarhet till klarhet under hela säsongen. Han fick redan under VC-tävlingen i Hundfjället en annan dimension på sin åkning som han lyckats bibehålla under hela VM och som det ser ut nu dominerar han ju juniorspeedskiingen på herrsidan i världen. På damsidan är Sara Niemi precis lika dominant som Erik är i herrklassen och Sara matchade tydligt de bästa killarna i sina åk – Sara är en värdig juniorvärldsmästare, snabbast i alla åk, mycket bra. Den som vi i framtiden tror kan matcha henne i SDH är också svenska, den lovande junioren Britta Backlund men hon var av olika skäl tyvärr inte med på VM. Bröderna Fernqvist gjorde också stora framsteg med klar förbättring på sina positioner och Robert Samuelsson visar jämnhet och att han har en stabil position som fungerar även i höga farter. Hanna Matsofva var med för att se och lära, hon gör jättefina åk och om några år hoppas vi att se henne i den snabbare S1-klassen där hennes åkstil och position kommer att ge henne stora fördelar.

I SDH hade vi en totalsegrare från årets världscup i form av Sebastian Lindblom, och Jan Magnusson har bland annat två världscupsegrar från 2009 i bagaget. Vad säger du om SDH insatsen?
- Förhoppningen var väl en medalj i SDH och det infriades inte, även om det var nära. Klassen är stenhård och Sebastian har väl inte riktigt rutinen från de här höga farterna ännu. Han satte ju personligt rekord i princip i varje åk (!) och avslutade med nytt svenskt rekord i finalen (!). Han har dessutom lite otur med utrustningen innan start och blir antagligen stressad av det, sedan får han ett par skär med skidorna under åket och då försvinner pallplatsen direkt med de mycket små marginaler som finns i SDH. Dock var det roligt att se att Sebastians åkning fungerade bra även i de höga farter som det blev i finalen och jag är övertygad om att VM-medaljen kommer vi nästa VM istället. Jan Magnusson som är den mest rutinerade svenska speedskiåkaren på VM gör ett mycket bra finalåk och höjer sig från åttonde till femte plats, klart godkänt. Man måste också komma ihåg att vi faktiskt har två svenskar med i final i SDH, bara det är en stor bedrift med tanke på att bara de åtta bästa går till final överhuvudtaget och att konkurrensen är stenhård.

På damsidan i S1 hade vi en totalsegrare i Världscupen i Sanna Tidstrand och dessutom en fjolårsmästare i Linda Baginski. Det blev två medaljer men inget guld. Kommentar?
- Linda trivs i den här backen och hon åker också bra under hela VM, avslutar med ett mycket bra finalåk där hon ökar från femte till andra plats och blir därmed bästa svenska – självklart att ett VM-silver är ett bra resultat för Linda, konkurrensen är hårdare här än på världscupen och ingen kan inteckna några medaljer alls i förväg. Sanna tar bronset och det är hon självklart inte nöjd med. Hon har haft en fantastisk säsong och vunnit alla årets världscuptävlingar, men här på VM fick hon inte riktigt åkningen att stämma. Att Sanna har kapacitet för mer än vad hon åstadkom här är det ingen som helst tvekan om, och det är nog troligt att damklassen även nästa år i stora delar kommer att domineras av Sanna. Sen har vi Lisa Hovland-Udén som gör ett par riktigt fina åk under VM. Det är roligt att se att Lisa får bättre och bättre fart på sin åkning och det skall bli riktigt intressant att se vad hon kan åstadkomma under nästa säsong.

Daniel Persson blev bästa svensk på en sjundeplats och Christian Jansson slutade på tionde, blev utfallet i S1 herrar som väntat?
- Daniel Persson gör en mycket bra insats under VM. Hans resultat är klart över förväntan, speciellt med tanke på att han inte haft möjlighet att träna och tävla så mycket som han önskat i vinter. Daniels åkning är stabil och han gör ett mycket bra finalåk. Marginalerna är små och han är ca 1,6 km/h från pallen med sitt åk på drygt 208 km/h. Christian Jansson visade under VM att hans stora framgångar i de svenska VC-tävlingarna (1:a och 3:a) inte var någon tillfällighet – Christian har nu en mycket fin plattform att stå på för kommande tävlingar och han har nu på allvar etablerat sig i världseliten. Vi såg också en intressant comeback av Johan Holmgren, visserligen visade han snabbhet på SM där han blev fyra men att nå en finalplats i VM i högfart är närmast sensationellt med de förutsättningar han hade. Mats Abrahamsson kan åka snabbt men har inte riktigt fått ut effekten under VM, dock närmar han sig och kan se fram emot bra förutsättningar för kommande säsong. Daniel Andersson gör en stabil VM insats men har otur och missar finalen med ganska liten marginal, endast 0,3 km/h. Daniel har kört bra i år och vann t ex. svenska cupen sammanlagt. Om han får alla bitar att falla på plats kan han bli riktigt snabb nästa säsong.

Ser du några nyheter eller utvecklingar nationellt eller internationellt för nästa säsong?
- Internationellt finns diskussioner om hur man skall kunna bredda sporten, i första hand genom att försöka höja statusen på SDH och plocka in fler tävlande den vägen. Sveriges bidrag i utvecklingen kan vara ett nytt koncept där vi bygger ihop någon av de alpina fartgrenarna med speedskiing i en ny tävlings/träningsform där inriktningen är SDH. Planer på detta finns och man skall i detta sammanhang försöka utöka samarbetet med alpina klubbar som redan nu har speedskiåkare. Svenska speedskiing kommittén tror sig ha kommit på en lösning som ser intressant ut men detaljerna är inte färdiga ännu. Arbetsnamnet är "superspeed" inriktningen är att använda lättare backar med farter där det är enkelt att testa sin skicklighet i både alpin teknikgren och i speedski med vanlig alpin fartutrustning, super-G eller störtlopp. Det skulle kunna bli en både rolig och nyttig träningsform för oss och antagligen även för alpina fartåkare, och inte minst en utmärkt rekryteringsportal för nya speedskiåkare. Appropå rekrytering: vi hade över tvåtusen prova-på-speedski-åk under tre dagar i samband med Ski Funtastic i Lindvallen. Det kan man verkligen kalla succé.

Det har gått bra för svensk speedski i år, har du någon avslutande kommentar?
- Vi har tagit världscupsegrar i alla dicipliner vi ställt upp i; på såväl dam- som på herr- och juniorsidan. VC-Totalsegrar i damer S1, herrar SDH och i Junior. Dubbla juniorvärldsmästare och två VM medaljer i damer S1. Sverige blev bästa nation i världscupen. Man kan nog inte gärna vara annat än nöjd efter en sådan säsong avslutar förbundskapten Bengt-Åke Otter.

Senast uppdaterad
2023-01-03
Publicerad
2011-04-27

UPPTÄCK MER

Alla WC-tävlingar och SM spikade

Nu är äntligen tävlingsschemat för den kommande säsongen officiellt. S...

LÄS NYHETEN

Tävlingsschema och nyheter inför säsongen 2011/12

Nytt tävlingsschema för FIS Speedski World Cup 2012 och nya regler har...

LÄS NYHETEN

Svenska Cupen till Grängesberg

Deltävling 1&2 i Svenska Cupen i Speedski 2012 kommer att köras på Fjä...

LÄS NYHETEN

Speedskisäsongen 2012

Den kommande speedskisäsongen kommer att bli spännande. Allt är inte k...

LÄS NYHETEN

Landslaget 2011/2012

Landslagsuttagningen till den kommande säsongen är klar. Landslaget bl...

LÄS NYHETEN

Förbundskaptenen summerar den svenska VM-insatsen

Summan av årets svenska speedskiinsatser är mycket bra och vi gör ett ...

LÄS NYHETEN

Alla WC-tävlingar och SM spikade

Nu är äntligen tävlingsschemat för den kommande säsongen officiellt. S...

LÄS NYHETEN

Tävlingsschema och nyheter inför säsongen 2011/12

Nytt tävlingsschema för FIS Speedski World Cup 2012 och nya regler har...

LÄS NYHETEN

Svenska Cupen till Grängesberg

Deltävling 1&2 i Svenska Cupen i Speedski 2012 kommer att köras på Fjä...

LÄS NYHETEN

Speedskisäsongen 2012

Den kommande speedskisäsongen kommer att bli spännande. Allt är inte k...

LÄS NYHETEN

Landslaget 2011/2012

Landslagsuttagningen till den kommande säsongen är klar. Landslaget bl...

LÄS NYHETEN

Förbundskaptenen summerar den svenska VM-insatsen

Summan av årets svenska speedskiinsatser är mycket bra och vi gör ett ...

LÄS NYHETEN

Sanna Tidstrand vann Speedmaster

Sanna hittade snabbheten igen, Linda tvåa, Christian nära pallplats....

LÄS NYHETEN

VM silver till Linda Baginski, Sanna Tidstrand tog brons

Linda Baginski tog VM silver när speedskifinalerna kördes idag. Sanna ...

LÄS NYHETEN

Sanna tog emot Kristallen

Sanna Tidstrand vann årets världscup i speedski - priscermonin hölls i...

LÄS NYHETEN

Huvudsponsor

Lagsponsorer

Team partner