Ny alpin skolningsverksamhet minskar uttagningshetsen
Mer utveckling och mindre uttagning. Så kan man sammanfatta Svenska Skidförbundets alpina skolningsverksamhet för landets 15-åringar.
– Vi tror att detta är ett steg i rätt riktning. De aktuella ungdomarna får ut mer av den här verksamheten och kan utvecklas bättre individuellt inom gruppen, säger Lars Melin, som ingår i Svenska Skidförbundets alpina råd.
Det är när landets alpina talanger fyllt 15 år som Skidförbundet vill börja kartlägga och "fånga upp" framtidens alpina åkare. Tidigare har det skett genom träningsläger där ungdomarna togs ut i ett Team Future som sedan fick åka tävlingar i Europa. När nu Team Future ersätts med en Alpin skolningsverksamhet finns lägerverksamheten kvar, och ett 20-tal ungdomar kommer att få möjlighet att tävla i Europa. Men det finns en viktig skillnad.
– Den tidigare verksamheten inom Team Future skapade en uttagningshets som inte var bra för sporten. Nu fokuserar vi i stället på en skolningsverksamhet där ungdomarna verkligen ska få ut något av sin lägervistelse samtidigt som vi tittar på hur deltagarna individuellt fungerar i gruppen, säger Lars Melin.
Han pratar om det alpina skolningsläger som Svenska Skidförbundet arrangerade den 16–18 december i Björnrike. Det var ett 80-tal ungdomar som deltog. De har nominerats av ungdomsansvariga i landets fem olika alpina regioner. Ungdomarna ska få en basutbildning och samtidigt få en inblick i grundposition genom sväng. Tanken är att de kan ta med sig kunskapen hem och använda den i sin fortsatta satsning.
Den 3–5 februari arrangerar SSF ytterligare ett skolningsläger i Funäsdalen. Det lägret kommer att innehålla ett 50-tal ungdomar. En del av dem har varit med på decemberlägret och andra kommer direkt till detta läger. Lars Melin säger att det andra lägret blir en bra möjlighet till uppföljning. Men det blir ändå ett 20-tal ungdomar som i vinter kommer att få möjlighet att åka till tävlingar i Europa. I mitten av januari åker åtta ungdomar (fyra killar och fyra tjejer) en tävling i österrikiska Kitzbühel. En tävling som för övrigt avgörs i samband med att orten är värd för världscuptävlingarna.
I februari får tre killar och tre tjejer åka till Slovenien och tävla. I mars skickar Sverige sedan lika många ungdomar till tävlingar i Italien. Några av ungdomarna blir uttagna i samband med lägren och andra kommer att få chansen på annat sätt.
– Vi vill starkt poängtera att detta inte är något ungdomslandslag eller liknande. Beslutet om vilka som kommer att få åka till Europa kommer inte att ligga till grund för framtida uttagningar till juniorlandslag. Nu är tanken att fler ska få möjlighet att utvecklas och inte behöva uppleva uttagningshets på skolningslägren, säger Lars Melin.
2022-12-20
2011-12-01