Möt styrelseledamoten Anna Ottosson Blixth
Vilka är egentligen personerna som sitter i Svenska Skidförbundets styrelse? Vilka frågor brinner de för? Detta tänkte vi belysa i vår nya artikelserie om personerna i SSFs styrelse. Först ut är förra alpinåkaren Anna Ottosson Blixth från Östersund.
Vi inleder med några snabba fakta...
Namn: Anna Ottosson Blixth
Bor: Östersund
Ledamot sedan: 2014
Nuvarande jobb: Affärsrådgivare Almi
Studier : Ekonomiexamen Mittuniversitetet (tog examen samma år jag avslutade min skidkarriär)
Övriga styrelseuppdrag: Åre 2019 AB
Idrottsbakgrund: Tävlat i det alpina landslaget 1993–2007
Fritidsintresse: Aktiviteter utomhus. Cykla, åka skidor, springa, vara på fjället.
Okänd talang: Grym på att baka sockerkaka
Vad var det som fick dig att tacka ja till att vara med i SSFs styrelse?
– Nyfikenhet. Jag kände att jag under min aktiva tid inte hade så bra koll på styrelsen och vad de gjorde för SSF. Dessutom kändes det som ett bra sätt att ge tillbaka med engagemang och erfarenheter till den skidsporten som gett mig så mycket.
Vilka är dina styrkor/kompetenser som du tillför?
– Jag vill gärna förstå VARFÖR vi gör saker. Så ifrågasättande utifrån ett utvecklingsperspektiv.
Vilka frågor brinner du lite extra för?
– Jag brinner extra för att vi ska skapa ett gott ledarskap i hela organisationen, från styrelsen till de ideella föräldrarna i klubbarna. Lyckas vi med det tror jag att vi har en bra grund att få glada och framgångsrika skidåkare och att vi blir en attraktiv arbetsgivare som attraherar de bästa ledarna.
Anna tog OS-brons i storslalom 2006. Foto: Bildbyrån.
Hur ser du att Svenska Skidförbundet kan göra sina idrotter mer synliga i konkurrens med andra?
– Jag tycker att vi gör mycket bra inom detta redan idag med olika projekt som till exempel Alla på Snö, med de stora evenemang vi får genomföra i Sverige så som VM och världscuptävlingar samt att vi har goda förebilder i våra landslagsåkare.
Det vi kan utveckla ännu mer är att se över hur vi kan nyttja de nya kommunikationskanalerna som finns och själva försöka skapa plattformar där vi väljer vad vi vill kommunicera och når ut till rätt målgrupper.
Vilka utmaningar ser du för oss framöver?
– Den största utmaningen tror jag är anläggningsfrågan. Att det finns spår och backar som är tillgängliga där människor som vill åka skidor finns. I denna utmaning ligger även klimatet och hur vi kan säkerställa att vi har snö att åka skidor på.
Vad betyder begreppet ”den moderna föreningen” för dig?
– Den moderna föreningen är en förening där vi med ett gott ledarskap och med modern teknik möter våra åkare, ledare och föräldrars behov.
Apro på föreningslivet, vilken person betydde mest i början på din skidkarriär?
– Min mamma för att hon var den som såg till att jag alltid var på plats i rätt tid, med rätt utrustning och med en bra matsäck. Min pappa för att han gav mig kunskaper om skidåkning, träning och vikten av laget som en förutsättning att lyckas individuellt.
Slutligen, hur tror du att det går för Sverige under alpina VM i Åre?
– Jag tror, och hoppas, att vi får njuta av flera framgångar. Medaljer i slalom tror jag på både för våra damer och herrar. Jag tror även att någon av våra yngre åkare kommer sticka ut och göra ett bra resultat i fartgrenarna.
Tre favoriter
Restaurang: Indio Kitchen i Stockholm
Film/-bok: Igelkottens elegans av Muriel Barbery.
Podd: Inte hittat någon favorit ännu
2018-10-11
2018-10-11