Möt vår nya förbundsordförande Karin Mattsson
Karin Mattsson valdes enhälligt till ny förbundsordförande för Svenska Skidförbundet vid förbundsmötet i Åre. Men vem är hon egentligen?
Namn: Karin Mattsson
Bor: Frösön
Aktuell: Ny förbundsordförande i Svenska Skidförbundet
Bakgrund, inom idrotten: Skidåkning var den första idrott jag började med, så fort jag kunde gå. Sedan började jag att rida när jag var tio och gick däeefter "den långa vägen" genom undomssektionen, föreningslivet, distriktstyrelsen och Svenska Ridsportförbundets styrelse för att så småningom bli ordförande i RF.
Fritidsintressen: Min häst, skidåkning och att vara i naturen. Jag älskar fjällmiljön och det var faktiskt en av anledningarna till att jag nu har flyttat tillbaka till Östersund efter 20 år i Stockholm och Södermanland. Sedan älskar jag förstås att umgås med familj och vänner samt min hund Max.
Smultronställe: Jag tycker om att vara hemma, det är väl för att jag inte är det så ofta. Men sedan är det vårt ställe i Härjedalen, mellan Lindsel och Lofsdalen.
Okänd talang: Jag försöker använda de talanger jag har, så någon hemlig finns inte.
________________________________________
Vad var det som fick dig att tacka ja till att bli förbundsordförande?
– Det var en kombination av att jag verkligen var intresserad av sporten, den är både kul att utöva och att titta på. Sedan är ju Svenska Skidförbundet ett av de förbund jag hade mest kontakt med under min tid på RF. Det finns en fantastisk bredd inom verksamheten som jag är väldigt tilltalad av.
Det finns också en bra spännvidd, med allt från elitidrott på högsta världnivå till att vara en fantastisk rekreations- och motionsidrott, och allt där emellan. Dessutom finns fantastiska traditioner, med längd och alpint, men också en vilja att ta till sig och utveckla de nyare grenarna.
Vilka är dina styrkor/kompetenser som du kan tillföra styrelsen?
– Jag är bra på att se helheter och sammanhang – den stora bilden– och tycker om att jobba på det sättet. Jag är verkligen road av komplexa sammanhang som dessa där det finns det ideella men även kommersiella och dessutom många grenar i olika storlek, det är verkligen inspirerande.
Vilka erfarenheter tar du med dig från din tid som ordförande för RF?
– Dels är det detta med att leda en stor och komplex organisation och då balansera förtroendevalda och anställda, att alla verkligen jobbar tillsammans framåt. Jag är också väldigt road av det idrottspolitiska arbetet, så det hoppas jag att jag kan tillföra genom mina tidigare erfarenheter.
Jag har ju också en bra överblick över alla förbund och de frågor som berör hela idrotten. Dessutom har jag under åren skaffat ett stort kontaktnät, både inom och utom idrotten.
Vilken är din reflektion på Sveriges eventuella ansökan om att få arrangera OS2026?
– Jag jobbade ju en hel del med det som inte blev en kampanj till OS 2022 och jag kan bara säga att de möjligheter som finns nu att få arrangera ett OS är fantastiska. Vi får bara inte missa den här chansen, för den är unik!
Vi skulle verkligen kunna visa världen hur man kan genomföra ett OS på ett modernt och hållbart sätt. Vi har sju år på oss att skapa ett OS som kommer vara jättebra för vår sport, för svensk idrott generellt och som kommer sätta en ny standard för vad som menas med ett hållbart OS och som i sin tur sätter ett väldigt tryck på kommande arrangörer.
Förutom hållbarhetsaspekten vad ser du för andra fördelar med ett OS?
– Definitivt gällande tillgänglighet och anläggningar! Om vi tar Stockholm som exempel så är det väldigt eftersatt när det gäller anläggningar, inte minst om vi pratar om våra sporter.
Ett vinter-OS kommer också visa idrottens betydelse i samhället, det kommer "stryka under" denna betydelse ännu mer. Sedan ska vi inte underskatta den glädje, framtidstro och kraftsamling, som bygger på idrott, som detta kan ge. Så det vore fantastiskt roligt att få arbeta med detta!
Vilka frågor brinner du lite extra för att jobba med i styrelsen?
Vi har ju inte haft något styrelsemöte än men jag tycker ju att det är viktigt med tillgänglighet till våra idrotter, både när det gäller anläggningar och utrustning. Det ska vara enkelt att prova-på och att börja.
Sedan jag har jobbat en hel del med evenemang, och idrottspolitiska frågor som båda är mycket spännande. Men jag vill verkligen sätta mig in i mer innan jag säger för mycket.
Vad kommer du göra den närmaste tiden för att lära dig mer om Svenska Skidförbundets verksamhet?
– Jag har varit på lite intro nu där vi bland annat har gått igenom ekonomi och hur allt är upplagt. Sedan är första styrelsemötet i december där jag kan lära känna de andra i styrelsen, jag känner ju några men inte alla. Jag vill också vara ute i olika delar av verksamheten. Längd och alpint känner jag ju till lite mera men jag vill även lära känna de andra grenarna.
Vilka utmaningar ser du för Svenska Skidförbundet framöver?
– Att jobba mer med tillgänglighet och ledare, förbundet har ju en fantastisk plattform att stå på. Men det är ju klart att alla har utmaningar.
Hur ser du att Svenska Skidförbundet kan göra sina idrotter mer synliga i konkurrens med andra?
– Det är bara fortsätta på inslagen väg. Alla på snö och Alla barn har rätt är ju hur bra som helst, för det är inte lätt att komma in i skolorna, så det är imponerande. Det är också viktigt med fortsatta elitframgångar, eftersom förebilder är viktigt, det vet vi sedan tidigare.
Jag tror också att det är viktigt att fortsätta att vara arrangörer av stora tävlingar, att få världsmästerskap i alla grenar. Det är också ett sätt att lyfta fram våra idrotter.
Slutligen, hur tror du att det går för Sverige under alpina VM i Åre?
– Jag hoppas ju, och tror, att det kommer att gå bra. Jag tror ju att både Frida Hansdotter och André Myhrer åtminstone kommer stå på pallen och självklart hoppas jag ju på guld.
Är det något mer du vill tillföra?
– Dels vill jag tacka så mycket för förtroendet och för att jag har blivit så otroligt väl mottagen. Jag hade en positiv bild av förbundet innan men den bilden har bara förstärkts hela tiden, så jag tycker verkligen att detta ska bli jättekul!
Några favoriter
Restaurang: Inte någon speciell restaurang men jag tycker väldigt mycket om att äta god mat. Men italiensk mat eller en riktigt god hamburgare fungerar alltid. Jag gillar kött, men det ska vara bra kvalitet och svenska råvaror.
Film: Det är jag verkligen usel på, tittar aldrig på film. Jag kan inte ens komma ihåg en filmtitel.
Bok: Ja men det kan vara lite av varje, jag gillar ju biografier och deckare. Just nu ligger den fjärde boken i Millennium-serien på mitt nattduksbord och väntar på att bli läst.
Podd: Nej, det lyssnar jag tyvärr inte på.
Tips på resmål: Det kan låta tråkigt men jag tycker att de svenska fjällen är fantastiska. Men jag var i Florida i våras, för första gången, och det tyckte jag var fantastiskt. Sedan gillar jag ju Italien med fantastisk mat, miljö och känsla.
2018-11-16
2018-11-16