Accelerationsstödet gav Saxnäs fjällskola minipark – “Varje rast är det brädan på”
Med hjälp av Accelerationsstödet kunde Klimpsfjälls alpina klubb tillsammans med Saxnäs fjällskola bygga en minipark i anslutning till skolgården. Nu har eleverna parkåkning på schemat och spenderar varje rast ute på brädan.
När man besöker Saxnäs fjällskola möts man av en hel vägg full av brädor. Här och var finns det även några skidor, men det är snowboardåkning som har störst fokus på skolan. I anslutning till skolan finns nämligen en minipark där förskoleklass upp till årskurs nio spenderar rasterna.
– Varje rast är det brädan på helt enkelt, säger Åza Nejne, lärare på Saxnäs fjällskola och ordförande i Klimpfjälls alpina klubb.
Miniparken på Saxnäs fjällskola blev verklighet med hjälp av ekonomiskt stöd från Accelerationsstödet som är Svenska Skidförbundets satsning för att utveckla förenings- och distriktsverksamheten. Den lokala föreningen Klimpfjälls alpina klubb och skolan skickade tillsammans in en ansökan för att förverkliga deras dröm om en snowpark på skolgården.
– Många av oss som jobbar på skolan som lärare är engagerade i Klimpfjälls Alpina Klubb och vårt mål har alltid varit att försöka skapa arenor för rörelseglädje på olika vis, säger Åza Nejne.
Redan i slutet av oktober smygöppnade miniparken men den officiella invigningen skedde i samband med Saxnäs julmarknad den 25 november. Nu spenderar skolans elever varje rast och ledig stund ute i parken där de hjälper varandra att utvecklas.
– Det som är absolut häftigast är den gemensamma progressionen som de hjälper varandra med. Man kan se någon som är ute och åker och som skulle vilja prova att åka på en box till exempel, då spänner två kompisar av sig sina grejer och ställer sig bredvid och håller i handen för att den andra ska få prova och känna på, säger Åza Nejne.
Det är inte bara under rasten som miniparken kommer till användning. På Saxnäs fjällskola finns parkåkning nämligen på schemat numera.
– Vi är även ute i parken när har vi har idrott på schemat. Vi undrar om vi är ensamma om att ha en så pass stor park på skolan, säger Åza Nejne.
Miniparken består just nu av åtta boxar och rails samt flera hopp men är i ständig utveckling där barnen är med och bygger. På skolan finns även låneutrustning så att alla som vill ska ha möjligheten att åka bräda i miniparken.
– Det finns ingen större vinst än att se barns gemensamma utveckling och glädje i rörelse och idrottande, det är helt fantastiskt. Och vi vill ju att barn ska gilla att vara ute så mycket som möjligt, det är ju något alla mår bra av. Miniparken är en miljö som barnen gillar och då är det lätt för dem att vara ute, säger Åza Nejne.
Tips till ansökan – “Presentera din idé från hjärtat”
För Saxnäs betyder miniparken extra mycket eftersom det är långt både till närmaste tätort och skidbacke. Därför är möjligheten att kunna söka bidrag en viktig del för Klimpfjälls alpina klubbs verksamhet.
– Vi lever ganska mycket på att försöka söka pengar för att våra barn och ungdomar ska få möjligheten att åka iväg och prova saker och för att skapa händelser här, vi har ju 10–12 mil till närmsta tätort och det kostar att fara iväg, säger Åza Nejne.
Bara under premiäråret för Accelerationsstödet kom över 500 ansökningar in och drygt 6,8 miljoner kronor delades ut till föreningar och distrikt runt om i landet. Miniparken intill Saxnäs fjällskola är ett exempel på vad pengarna från Accelerationsstödet har gått till och Åza Nejne uppmuntra fler att söka bidrag till föreningen.
– Ju mer man söker desto bättre koll får man också på var möjligheterna att söka pengar finns. Och sen ska man inte skrämmas av att man tror att om man ska söka pengar så måste det handla om jättestora projekt, säger hon.
För att göra en så bra ansökan som möjligt och ha chansen att få ta del av bidrag tror Åza Nejne att man ska skriva från hjärtat.
– Presentera din idé från hjärtat och skriv ner hur du tänker kring den och då har du bra formuleringar, säger hon.
Miniparken i Saxnäs har redan blivit en stor succé bland både elever och lärare. Under vintern kommer dessutom Tova Nejne, som är en del av utvecklingslandslaget i snowboard, att hålla i träningstillfällen för de som vill slipa lite extra på tekniken.
LÄS MER: Ekonomiskt stöd för föreningar.
2023-12-14
2023-12-14
Clara Sjölund, SSF