Gå till innehåll

SSF

Vem blir uttagen till OS?

Sveriges OS-trupp tas ut av Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) i samråd med landslagsledningarna i de olika idrotterna. För att en aktiv ska kunna bli uttagen ska man klara både internationella kvalregler och de svenska kriterierna för uttagning.

Internationella kvalregler

Ett land kan vinna så kallade kvotplatser genom resultat i utpekade kvaltävlingar eller efter placeringar på världsrankingen. En kvotplats är inte alltid personlig utan landslagsledningen och SOK kan välja att skicka en annan aktiv som de bedömer har bättre möjligheter att nå resultat i OS. Inom vissa idrotter finns det internationella kvalgränser som den aktive måste klara personligen för att kunna vara aktuell för en OS-uttagning.

Det är stor skillnad mellan olika idrotter hur de internationella kvalen ser ut och hur hårda reglerna är. Att en aktiv klarar den internationella kvalgränsen innebär inte automatiskt att han/hon blir uttagen till OS-truppen.

Nationella kriterier för uttagning

Sverige tillämpar, i likhet med många andra länder, nationella kriterier för uttagningen till OS. Grundkriteriet är att en aktiv eller ett lag ska ha visat resultat på/att de kan konkurrera om en topp-8 plats för att bli uttagen. En lovande aktiv på väg mot sitt första OS kan tas ut enligt det så kallade "Framtidskriteriet" om denne bedöms kunna prestera toppresultat vid nästkommande OS. Utvärderingar visar att OS-erfarenhet och rutin är en bra investering för framtiden.

Källa: sok.se

Senast uppdaterad
2022-12-27
Publicerad
2022-12-20
Skribent
Tom Mårtensson

Huvudsponsor