Gå till innehåll

SSF

En bild

Arenor

De arenor där OS kommer avgöras är till största delen redan existerande arenor som finns i Bergszonen respektive Kustzonen.

Det är i Bergszonen som skid- och snowboardgrenarna kommer avgöras.

Alpensia Cross Country Skiing Centre

Skidanläggningen som byggdes 1998 rymmer 7 500 åskådare. Förutom de tolv längdtävlingarna kommer längdåkningen i Nordisk kombination att avgöras på arenan.

Skidspåren är belägna mellan 751 till 805 meter över havet, en höjdskillnad på 54 meter. Spåren är mellan 3,75 till 2 kilometer långa.

Yongpyong Alpine Centre

Det är på Yongpyong Alpine Centre som slalom och storslalom kommer avgöras. Arenan invigdes, precis som längdarenan, redan 1998, och har plats för 6 000 åskådare.

Jeongseon Alpine Centre

Här avgörs störtloppet, super-G och den alpina kombinationen. Arenan är nybyggd och användes för herrarnas världscup i störtlopp 2016. Här kommer 6 000 åskådare, varav 3 500 sittande, kunna följa tävlingarna.

Phoenix Snow Park

I Phoenix Snow Park avgörs

  • snowboard (parallell storslalom, halfpipe, snowboardcross och slopestyle) och
  • freestyle (hopp, puckelpist, skicross, halfpie och slopestyle).

Anläggningen som öppnades redan 1995 ligger en bit utanför själva Pyeongchang och har plats för hela 18 000 åskådare.

Alpensia Ski Jumping Centre

På arenan kommer samtliga backhoppningstävlingar att genomföras, även de för Nordisk kombination. Förutom en stor backe (125 m) och normalbacke (98 m) finns tre övningsbackar. Backhoppningscentret har plats för hela 13 000 åskådare varav 11 000 sittande.

Övriga arenor i Alpensia

Förutom ovanstående tre arenor finns även Alpensia Sliding Center där bob, rodel och skelleton ska avgöras. Arenan byggdes 2016 och har 6 000 sittplatser plus plats för 1 000 på ståplats. Även skidskyttet avgörs här i Alpensia Biathlon Center. Precis som längd- och alpina arenan byggdes denna 1998. Det var här som VM i skidskytte avgjordes 2009 då vi hade stora svenska framgångar.

Sweden Arena

För första gången har den svenska organisationen ett helt eget hus – Sweden Arena, som kommer fungera som en samlingspunkt för alla aktiva, ledare, partners med flera.

Sweden Arena är belägen i närheten av backarna där slalom- och storslalomtävlingarna kommer avgöras. Inom området finns också invigningsarenan där medaljceremonier kommer arrangeras på kvällstid.

SOK satsar på smart återvinning, Sweden Arena-huset har nämligen tidigare varit i både i Sotji, Rio och nu senast använts under America’s Cup på Bermuda.

Det är också i Sweden Arena som Discovery Networks kommer ha sin studio där de kommer livesända samtliga presskonferenser.

PyeongChang Olympic Stadium

Arenan, som är tillfällig, kommer användas för invignings- och avslutningsceremonierna och den rymmer 35 000 åskådare. När spelen är slut kommer stadion monteras ned.

Senast uppdaterad
2022-12-20
Publicerad
2022-12-27
Skribent
Tom Mårtensson

Huvudsponsor