Gå till innehåll

SSF

En bild

Digitala mötesverktyg

Förutom att öka engagemanget i föreningen är digitala verktyg ett bra sätt att delta på distans i möten och utbildningar, för den som inte kan vara på plats fysiskt.

För att starta eller delta i ett videomöte behöver du en dator/surfplatta/smart-telefon med stabil internetuppkoppling, en webbkamera (om du även vill att de du har möte med ska se dig) och eventuellt hörlurar.

Nedan finns några förslag på olika digital plattformar som ni kan arbeta med för att öka engagemanget.

LÄS MER: Tips inför digitala möten Pdf, 645.3 kB, öppnas i nytt fönster. (PDF)

Skype

Med hjälp av Skype kan du gratis arrangera videomöten med upp till 50 personer. Ingen registrering eller nedladdning på dator krävs. Du kan skapa gruppchatt, ringa, dela dokument och dela skärm.

LÄS MER: Konferenssamtal via Skype Länk till annan webbplats.

Det går även att ladda ned Skype-appen, som finns där appar finns, till din mobil.

Zoom

Behöver ni vara många deltagare kan tjänsten Zoom, som också är kostnadsfri, vara ett alternativ. Där kan ni vara upp till 1 000 deltagare i varje nätbaserat möte.

LÄS MER:
Zoom
Länk till annan webbplats.
Håll säkra möten i Zoom Länk till annan webbplats.

WhatsApp

Även WhatsApp går att ladda ned till mobilen eller använda via datorn. Där finns funktioner för att skriva meddelanden, dela dokument, ringa och ha videosamtal. Här kan du konversera med upp till 256 personer samtidigt. Konversationerna i WhatsApp är krypterade.

LÄS MER: Ladda ned WhatsApp Länk till annan webbplats.

Facebook – konversationer, dokument mm

Facebooks gruppsidor är ett enkelt verktyg att använda för att kommunicera mellan medlemmar. Där kan du skapa hemliga grupper, som du ger valfritt namn, där ni väljer själva vilka som ska ha tillgång till gruppen. För att kunna delta behöver medlemmarna dock ha ett eget Facebook-konto.

I Facebook-gruppen går det att kan lägga upp konversationer, dokument (bilder, pdf m.m.) filmer, textsidor och även sända live. För att starta videosamtal använder ni Facebook Messenger.

Starta en Facebook-grupp

Skapa en Facebook-grupp Länk till annan webbplats.
Frågor och svar – administrera en grupp
Länk till annan webbplats.
Frågor och svar – delta i en grupp Länk till annan webbplats.

Möte, utan video

  1. Starta med att skapa ett inlägg som exempelvis döps till "Möte (datum)".
  2. Deltagarna svarar sedan under samma inlägg så att hela mötets frågor finns på ett ställe och det blir lättare att sammanställa noteringar.

Möte, med video – Messenger

För videosamtal används Facebooks chatt-funktion Messenger. Den kan även användas separat utan att du behöver ett Facebook-konto. Då laddar du ned appen för Messenger till din mobil, där appar finns.

LÄS MER: Videosamtal med Messenger Länk till annan webbplats.

Andra digitala verktyg

Mentimeter – uppföljning och omröstningar

Mentimeter är ett bra sätt att snabbt få in synpunkter på olika frågor utan att alla behöver säga vad de tycker och kan användas vid såväl fysiska som digitala möten.

Det är ett bra sätt att bryta av med något visuellt och roligt. Du kan till exempel ställa en fråga som alla får svara på, och då syns svaren direkt i tabellform. Det går också att skapa omröstningar och ordmoln.

Om du kör videosamtal, kom ihåg att dela din skärm med Mentimeter så att alla ser resultatet samtidigt.

LÄS MER: Mentimeter Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad
2022-12-08
Publicerad
2022-12-08
Skribent
Lotte Jernberg, SSF
Kontaktperson
Ulrika Jacobsson
ulrika.jacobsson@skidor.com

Huvudsponsor