Projekt för att främja rörelserikedomen hos barn
Barn och ungdomars fysiska aktivitet har förändrats sedan introduktionen av smarta telefoner och tablet. Barn har en allt större andel stillasittande lek och en minskning i den fysiska aktiva leken.
Det finns undersökningar som visar på en stor fysisk inaktivitet hos Sveriges barn och ungdomar, ett faktum som även vi märker inom idrotten.
Genom att den aktiva leken har minskat så träffar vi på barn som har en lägre fysisk kompetens och rörelserikedom än tidigare. Detta kräver att vi ändrar verksamhetsfilosofi och hjälper våra utövare att utvecklas optimalt, för att de ska vara glada, skadefria, hälsosamma och kunna utvecklas utifrån deras egna mål och förutsättningar.
Som ett led i detta har den alpina verksamheten tagit fram en utvecklings- och utbildningsstrategi där vi inom vår idrott ska främja rörelserikedom, allsidighet, motorisk och fysisk kompetens hos alla våra medlemmar. Vi vill genom detta ge våra medlemmar verktyg för att jobba med rörelserikedom innan barnen kommer in i vår rörelse.
För att nå ut med vår utvecklings- och utbildningsstrategin har vi bland annat skapats en plattform (www.alpineski.se Länk till annan webbplats.). Webbplatsen innehåller en stor mängd fakta och praktiska tips i olika nivåer av teoretiskt djup.
En stor förändring är att vi har skapat en utvecklingsgrupp för barn 0–6 år. Barns motoriska utveckling sker till stor del under perioden 0–9 års ålder, där huvuddelen av tiden är en period där idrotten inte kommer i kontakt med barnen.
Ett annat sätt att främja rörelserikedom och hälsa är att tidigt komma i kontakt med barnen för att locka fram barnets naturliga nyfikenhet för rörelse samt att lägga en grund för ett livslångt aktivt liv. Vi har därför inlett ett samarbete med Norlandia Förskolor för att genomföra ett pilotprojekt. Där utvärderar vi en metod för att öka rörelserikedomen, fysiska aktiviteten och rörelseglädjen hos barnen.
Projektet handlar om att öka rörelserikedomen hos barnen under alla årstider genom att...
- göra anpassningar i miljön,
- förändra arbetssätt
- öka rörelseglädjen och fysiska aktiviteten hos barnen i förskolan
Genom detta hoppas vi förbättra effekten av den pedagogiska verksamheten.
Vi tror att metoden kan göra att vi ökar fysiska aktiviteten och rörelserikedomen som i sin tur gör det lättare att uppnå läroplanens mål.
Varför skidinriktning?
Förutom ett främjande av rörelserikedom på barmark kan vi öppna upp nya rörelsemönster genom att ge barnen tillgång till verktyg som öppnar upp rörelsemönster samt ett nytt sätt att interagera med sin miljö.
Verktygen som vi använder är bland annat pulkor, skridskor och olika typer av skidor vilket öppnar upp för rörelsemöjligheter i vinterklimat.
Genom att kombinera utbildningsmoment med anpassningar i utbildningsmiljö och metodik hoppas vi på att kunna öka rörelserikedomen och hälsan hos barnen som deltar i studien samtidig som vi kan skapa en integrerad pedagogisk där rörelse och lärande främjar varandra.
Projektet har genomförts under hösten 2018–hösten 2019 och omfattar följande utbildningstillfällen:
Grunder för att främja rörelserikedom i alla årstider i teori och praktik STEG I
– Två utbildningsdagar i Åre med personal från Norlandia Förskolor
Grunder för att främja rörelserikedom i alla årstider i teori och praktik STEG II
–Två dagars workshop i Falun med personal från Norlandia Förskolor
Grunder för att främja rörelserikedom i alla årstider i teori och praktik STEG III
– Skapande av integrerad pedagogisk verksamhetsplan för förskola
– Analys och optimering av pedagogisk verksamhetsplan
– Utvärdering av projektets effekter
Status: Effekterna och lärdomarna som projektet gett oss utvärderas just nu av oss och Norlandia förskolor.
2019-12-13
2019-12-13