Gå till innehåll

Alpint

En bild

Utbildning

Alpina utbildningar

Inom Svensk Idrott finns oändliga möjligheter till utbildning. Som förälder, tränare, ledare, åkare, som någon annan funktion eller helt enkelt intresserad av alpin utförsåkning, finns det alltid kurser, utbildningar eller annat material att utöka sina kunskaper med.

Vill man veta mer om bla värdegrunden och andra ramar inom idrotten finns materialet Skidor Vill, som vänder sig till målgrupperna, föräldrar, ledare, tränare och utbildare. Är man intresserad av ledar- och tränarskapet börjar man med SISU Introduktionsutbildning för Tränare, som är helt webbaserad och tar bara 2 timmar att genomföra. SISU finns alltid tillhands för distrikten och klubbarnas föreningsutveckling inom alla områden.

Våra specifika kurser och utbildningar finns både centralt och i distrikten. Centrala kurser arrangeras av SSF och utbildningsansvarig, och distriktens kurser av SDF och distriktens utbildare och instruktörer.

Svensk alpin tränarutbildning, SATU

Anmälan till säsongens SATU-kurser är öppen! Anmäl dig via den nya utbildningsplattformen Länk till annan webbplats.

LÄS MER: Mer information samt videointroduktion

Svensk Alpin Tränar Utbildning, SATU, arrangeras av Svenska Skidförbundet centralt. Varje kurs har omformats både med innehåll och kursplaner från och med säsongen 18/19.

Innehållet i Svensk Alpin Tränarutbildning är både praktisk och teoretisk i barmark och snöträning, och baseras utifrån det alpina utvecklingsdokumentet www.alpineski.se Länk till annan webbplats. Varje kurs inleds med webbaserat utbildningsmaterial för att därefter följas av digital träff, praktisk gemensam utbildning samt praktik i sin hemmaförening.

  • SATU I är första steget och en översiktkurs
  • SATU II är en fortsättningskurs
  • SATU III är fördjupningen och sista steget i utbildningen SATU, Svensk Alpin Tränarutbildning.

Alpina utbildningar i förening och distrikt

Det finns flera utbildningar som kan genomföras i närmiljö med distriktsutbildare och distriktstränare. Kurser som exempelvis bansättning, skidteknik, fysträning, tävlingarrangemang och ledarskap. Detta är kurser i Alpina Utbildningsprogrammet, dessa kan utformas både som grundkurser och som fortbildning.

Utbildningar och kurser genomförs i distrikten på begäran. Innehållet har en bas i www.skidor.com/alpint www.alpineski.se Länk till annan webbplats. och www.skidorvill.se Länk till annan webbplats.

På väg mot Svenska Skidförbundets vision, "Bäst i världen - alla på snö" behövs kompetenta tränare och ledare från klubb till landslag.

Vårt gemensamma ledarskap


Vi har alla ett ansvar för ledarskapet inom vår verksamhet oavsett vilken roll vi har. Ledarskapet inom Svenska Skidförbundets verksamhet, från förening till landslag, ska definieras av våra grundantaganden:

  • Vi ser på människan som en individ som kan utvecklas. Vi hjälper alla våra medlemmar att utvecklas beroende på deras individuella förutsättningar, mål och intresse. Alla är talanger!
  • Vår verksamhet syftar till att hjälpa individer att uppnå sin fulla potential. Vi särskiljer mellan person och prestation och utbildar våra ledare och aktiva i att förstå skillnaden.
  • Vi jobbar aktivt med att våra aktiva och ledare ska ha en god självinsikt, en öppenhet för sina och andras egenskaper och en tilltro till att olikheter är en möjlighet till utveckling.
  • Vi utvärderar oss själva och verksamheten kontinuerligt och arbetar med ständigt med utveckling.Vi agerar alltid sjyst mot vår omgivning. Vi ska vara välkomnande, professionella och glädjefyllda så att vi attraherar fler att vilja ta del av och engagera sig i vår verksamhet.
  • Vi bidrar till att vi tillsammans trivs och har roligt!
Senast uppdaterad
2023-01-23
Publicerad
2022-11-24
Skribent
Ida Karlsson

Huvudpartner

Lagpartners