Gå till innehåll

Alpint

En bild

Alpina landslaget

Alpina landslaget 2024 / 2025 >>

A-, B- och C-kategori

Åkarna i de alpina träningsgrupperna delas in i tre kategorier: Kategori A, B och C, fördelat på två träningsgrupper för dam respektive herr. Kriterierna för att ingå i respektive kategori grundas på den individuella åkarens ranking. Landslagets ledning (se nedan) kan också göra en bedömning om uttagning av en individuell åkare som inte uppfyller kriterierna inom respektive kategori nedan. Åkare kan också byta grupp under säsong.

Kategori A består av åkare som ligger på topp 30 på World Cup Start List.

Kategori B består av åkare som ligger på topp 60 på World Cup Start List eller topp 15 på Europa Cup Start List.

Kategori C består av åkare som ligger på topp 30 på Europa Cup Start List eller har potential att uppfylla kriterier för kategori B under säsongen.

Utöver kriterier finns alltid ”Coaches Decision*” där tränarna har en samlad bild om att åkaren bör tas ut för dess utvecklingspotential.

*tränarnas val

Ansvariga för uttagning

Ansvariga för uttagning till respektive träningsgrupp förbereds av tränare på dam- respektive herrsidan och beslutas av den alpina ledningsgruppen som består av:

  • landslagschef,
  • huvudtränare herr,
  • rikstränare,
  • alpin chef,
  • verksamhetsutvecklare elit,
  • utbildningsansvarig FoU (Forskning och Utveckling) och
  • marknadschef.

Träningsgrupper

Det svenska alpina landslaget delas in i två träningsgrupper där åkare från A-, B- och C-grupperna ingår.

  • Träningsgrupp 1 består främst av åkare som jobbar mot att göra resultat på världscup.
  • Träningsgrupp 2 ämnar främst att köra Europacup men det finns möjlighet för åkarna att delta i världscupssammanhang efter resultat. Träningsgrupp 2 förlägger mycket av sin träning på hemmaplan och i Norden.

Representation av landslaget

Enskilda åkare representerar Sverige och landslaget när de tas ut till och deltar i internationella tävlingar på Europacup, världscup och mästerskap. Åkare behöver inte vara del av träningsgrupperna som beskrivs ovan för att representera Sverige i internationella sammanhang.

Enskilda åkare som inte vanligen är med i träningsgrupperna kan "roteras in" i träningsgrupperna både på träning och tävling tillsammans med landslagens träningsgrupper och dess ledare. Detta kan ske vid enstaka tillfällen eller vid exempelvis en Europacupturné.

När en åkare roteras in representerar denne Sverige och landslaget och går in under de bestämmelser som gäller för respektive träningsgrupp. Ett exempel på en inrotation kan vara att en åkare som inte är med i ordinarie träningsgrupp bjuds in på förberedande träning och därefter deltar i Europacuptävling.

Senast uppdaterad
2024-05-03
Publicerad
2024-05-02
Skribent
Lisa Johansson

Huvudpartner

Lagpartners