Webbutveckling och skidåkning - studenter med elitsatsning på schemat
Att satsa på sin idrott när det är dags för gymnasiet innebär ofta idrottsgymnasium. Men vad händer sen? Om du fortfarande vill satsa på din idrott men ändå plugga vidare mot en parallell karriär?
Runt om i Sverige finns så kallade postgymnasiala verksamheter. Det rör sig om Tärnaby Alpin Elit, Team Bauhaus i Åre och Klarna Ski Team i Stockholm. Tärnaby Alpin Elit är knutet till Västerbottens folkhögskola där studenterna studerar på plats samtidigt som de på halvtid tränar alpin skidåkning. En av studenterna 2022 är 25-årige Johan Silfält, Valfjällets Slk.
–
Det är bra eftersom det ger mig möjligheten att fortsätta utvecklas som skidåkare genom hög träningsmängd i och utanför backen. Jag kan alltså se hur långt jag kan ta mig som skidåkare samtidigt som jag utbildar mig. Utöver studierna på alpin elit läser jag psykologi på halvfart mot högskolan i Kristianstad, säger Johan Silfält.
Satsning i Klarna Ski Team
Alva Wallin har ett liknande upplägg som Silfält men är istället en del av Klarna Ski Team som alltså är baserat i Stockholm. Teamet är en del av det alpina skiduniversitetet och ska fungera som en brygga in i det alpina landslaget. Parallellt läser åkarna som är med i laget tränar fys och skidåkning.
–
Just nu pluggar jag Idrottspsykologi mot GIH. Det har fungerat bra att kombinera skolan med skidåkningen, säger Alva Wallin från Uppsala Slk.
Hon menar att Klarna Ski Team ger henne en bra möjlighet att fortsätta satsa mot eliten inom alpin skidåkning samtidigt som hon läser vidare.
–
Utan möjligheten till postgymnasiala alternativ hade det varit svårt att fortsätta utvecklas och göra det man brinner för. Att dessutom få genomföra träningarna med team-kamrater som hjälps åt att pusha varandra för att alla ska bli bättre ger en otroligt fin miljö att utvecklas i.USA - collegestudier och skidåkning
Att ta sig till college i USA är också ett alternativ för den som vill fortsätta satsa mot en alpin karriär efter gymnasiet. Lisa Olsson, från Saltsjöbadens Slk, är en av de svenska åkare som valt det alternativet och kommit in
– Det är roligt, givande och inspirerande, men också lite slitigt. Både skidåkning och skola håller hög standard.
Vi studerar på fulltid och har en relativt kort försäsong innan vi går på med race. Det är absolut inspirerande att träna och tävla med åkare som gör otroligt starkt ifrån sig i världscupen, säger 23-åringen.Inställd Universiad
Ett av årets största händelser för åkare som studerar på universitet är Universiaden. Det är världens största mästerskap för studenter och har anordnats vartannat år sedan 1960. I december skulle det ha genomförts i Luzern, Schweiz, men fick ställas in på grund av de hårda restriktionerna.
–
Det hade både varit en rolig upplevelse och en bra möjlighet att prestera bra i tuff konkurrens. Självklart var det tråkigt att den ställdes in, men det var inga problem att planera om och köra en bra tävlingsperiod i Sverige, säger Johan Silfält och får medhåll av Alva Wallin:–
Det var såklart supertråkigt att Universiaden blev inställt. Det hade varit en otroligt rolig upplevelse och en möjlighet till att få upptäcka ännu mer med sporten. Det var även tråkigt att inte få möjligheten till att tävla mot jämnåriga i resten av världen.Johan Silfält går läser psykologi och satsar på skidåkningen samtidigt. Foto: Erik Segerström, Ski Team Sweden Alpine
Studenter rekommenderar formatet
Att tävla, träna och studera även efter gymnasiet är ett sätt att fortsätta satsa mot en elitkarriär samtidigt som studenterna skapar förutsättningar för en ”civil” karriär. Postgymnasial verksamhet ger också möjligheten för studenterna att synas och bli aktuella för landslagsplatser. Och så är det roligt att träna och sparras med sina lagkamrater.
– Jag skulle rekommendera Team Bauhaus för det är en bra kombination av studier och träning. Vi är ett riktigt bra gäng, med bra coacher och träningsupplägg. Det är nära till backen och många tävlingar, säger Edwin Lundbäck.
Lundbäck läser webbutveckling parallellt med sin satsning och målet är tydligt.
– Jag vill nå den absoluta toppen. Att komma in och köra europacup och sedan världscup.
Läs mer om den postgymnasiala verksamheten här >> Länk till annan webbplats.
2022-12-21
2022-01-26