Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning

Svenska Spels Hejapris 23/24

En bild

Heja-priset i Ford Smart Energy Cup och BAUHAUS Cup 2023/2024, vem/vilka åker fortast för dagen?

Tillsammans med Svenska Spel så delar Svenska Skidförbundet ut Heja-priset till ”dagens åkare/lag” under utvalda deltävlingar av Ford Smart Energy Cup och vid ett tillfälle i BAUHAUS Cup under vintern. Totalt delas 80 000 kr ut och vinstsumman är 10 000 kr per gång priset delas ut. Vinstsumman för seniorer delas mellan den vinnande åkaren den klubb åkaren representerar. Vinstsumman för juniorer delas mellan åkarna i vinnade lag samt till klubben de representerar.

Regler för Heja-priset seniorer – ”dagens åkare” 2023/2024:

 • Priset delas ut vid följande tävlingar och tävlingsklass:

Idre: 24 november, Sprint F Herrar
Falun: 19 januari, Sprint F Damer
Åsarna:
3 februari, 10 km F Herrar
Östersund:
10 mars, 20 km F masstart Damer
Sollefteå (final): 5 april, 5 km K Damer och Herrar

 • Vinstsumman är 10 000 kr per lopp där priset delas ut.
 • Vinstsumman delas 50/50 mellan den vinnande åkaren och den skidklubb åkaren väljer att pengarna ska gå till.
 • Vinnare blir den åkare som relativt sina personliga FIS-punkter inför den aktuella tävlingen presterar bäst för dagen. Dvs. alla åkare som deltar i den aktuella tävlingen är med och kan vinna priset.
  • Undantag 1: För att kunna vinna priset måste åkaren ha svensk FIS-kod och representera en klubb ansluten till SSF.
  • Undantag 2: Åkare med utländsk FIS-kod och som bott i Sverige stadigvarande i minst ett år och som representerar en klubb ansluten till SSF kan också delta i tävlingen.
  • Undantag 3: Vinnande åkare måste ha ”fullständig personlig FIS-punkt”. Dvs. minst fem FIS-punktsgrundande resultat de senaste 12 månaderna, detta kontrolleras mot FIS databas innan vinnaren koras (sprintresultat om priset delas ut på sprint och distansresultat om priset delas ut på distanstävling).
 • Räknemetod för att få fram en vinnare:

Bland de åkare som fullföljer tävlingen så delas de FIS-punkter åkarna presterat (Race Points) med de personliga FIS-punkter (snittet av de fem bästa FIS-punktsresultaten en åkare presterat de senaste 12 månaderna) åkarna hade inför tävlingen.

Svaret omvandlas till procent och åkaren med störst differens mot sina ingående punkter vinner heja-priset.

Exempel:

Åkarens FIS-punkt inför tävlingen: 135,78

Åkares FIS-punktsresultat på aktuell tävling: 95,23

95,23/135,78 = 0,701355… Detta innebär att åkarens resultat för dagen utgör 70 % av de FIS-punkter åkaren hade inför tävlingen och detta resultat jämförs med övriga åkare som deltagit i tävlingen.

Den åkare som presterar ”längst ifrån” relativt sina ingående FIS-punkter är den som vinner heja-priset, en åkare som exempelvis presterar 25 % slår åkaren i exemplet ovan.

 • Vid distanstävlingar beräknas vinnaren utifrån tävlingens slutresultat.
 • Vid sprint beräknas vinnaren utifrån slutresultatet i prologen (finalpasset ger inte FIS-punkter).
 • Heja-priset består av en symbolisk check och delas ut i samband med den officiella prisutdelningen för aktuell tävling och priset måste hämtas ut personligen. Åkaren kommer att bli fotograferad, eventuellt bli intervjuad samt bli taggad i Ski Team Sweden’s officiella Sociala Medier.

Regler för Heja-priset juniorer– ”dagens åkare” 2023/2024:

Reglerna för att vinna priset är de samma som lagtävlingen vid SM-tävlingar vilket innebär att en klubbs tre bästa åkares sluttider i resultatlistan räknas samman till ett lag med en gemensam tävlingstid, utifrån hur många lag som skapas så produceras en resultatlista. Det är tillåtet för en klubb att ha flera lag i listan.

Snabbaste lag i D/H 19-20 vid 3 km-tävlingen under finalhelgen av BAUHAUS Cup i Sollefteå 5 april vinner 10 000 kr som delas upp i 2 000 kr per individ i laget och resterande 4 000 kr tillfaller den förening åkarna representerar. Pengarna som individerna vinner ska användas till deras fortsatta satsning för att bli elitskidåkare.

Svenska Spel och Svenska Skidförbundet
önskar alla deltagare på vinterns tävlingar lycka till!

Senast uppdaterad
2024-03-27
Publicerad
2022-12-16
Skribent
SSF

Main partner

Premium partner