Gå till innehåll

Snowboard

Snowboard
En bild

Progsession – bara för tjejer

Progsession är svenska skidförbundets tjejsatsning, som ska hjälpa tjejer att ta sin åkning till nästa nivå i en miljö som stöttar deras utveckling. Progsession är också en plattform för att supporta bredden, skapa kontakter, ge tjejerna möjlighet att skapa egna event, öka intresset för att tävla. Vi vill helt enkelt visa vilka möjligheter som finns inom vår sport.

Progsession har jobbat för att lyfta kvinnlig freeski- och snowboardåkning i över fem år och på lägren deltar både tjejer som har varit med enda sedan starten och de som är där för första gången.

Tova Nejne är en av snowboardtjejerna som har varit med på flera läger, hon har utvecklats enormt mycket under åren och är nu uttagen till Utvecklingslandslaget i snowboard .

– För mig har Progsession betytt jättemycket och det har varit till extremt stor hjälp för min utveckling. Det har hjälpt både mig som åkare och mitt mentala och hela den biten, säger Tova Nejne.

I april 2022 samlades över 40 freeski- och snowboardtjejer på Progsession Camp i Funäsparken för att utvecklas tillsammans och pusha varandra. Under två dagar hann de lära sig nya trick, hitta nya gäng att åka med och planera kommande säsong.

På plats fanns fem peppade och erfarna coacher med som imponerades av nivån på åkningen och hur mycket sporterna har utvecklats de senaste åren.

Med campets rekordstora deltagarantal var majoriteten av åkarna i parken tjejer. Att samla några av Sveriges bästa freeski- och snowboardtjejer i samma park gör att de kan pusha varandra, hitta nya gäng att åka med och vågar ta den plats som de förtjänar.

– Jag fungerar bra med att åka med både tjejer och killar. Men det är klart att om man bara är tjejer så blir man lite modigare och vågar ta en helt annan plats i parken. Man vågar utmana varandra och man stöttar varandra. Det blir jag jättepeppad av, säger Tova Nejne.

Förutom att hänga i parken från öppning till stängning så ägnade de kvällarna åt att diskutera Progsessions framtid. Tjejerna kom bland annat fram till att de vill ha möjligheten att jämföra sig med internationellt motstånd och skapa förutsättningar till att genomföra olika filmprojekt.

Allt startade för några år sedan under ”Piece of cake”, en slopestyletävling som var öppen bara för tjejer. Marina Minetti som var medarrangör började diskutera med dåvarande huvuddomaren Stefan Karlsson, att något måste göras för att få fler tjejer att åka och så småningom tävla i snowboard:

– Något år senare när Stefan blivit sportchef på Svenska Skidförbundet fortsatte vi planera för hur vi skulle kunna lyfta tjejerna inom freeski, säger Marina. Resultatet blev ProgSession och efter några år bjöds även snowboardtjejerna in.

Vill du veta mer om ProgSession? Kontakta...

Marina Minetti, projekledare Progsession
Telefon: +46 73 656 17 95
E-post: marina.minetti@svensksnowboard.se


Senast uppdaterad
2024-01-22
Publicerad
2022-12-26
Skribent
Lotte Jernberg, SSF

Main partner

Premium partner

Team partner